Medicul nigerian Enabulele Hope, acuzat de tentativă de omor cu dimetilmercur, rămâne cu interdicția de a părăsi țara

Medicul nigerian Oviarobo Osagie Enabulele Hope – acuzat că ar fi încercat să o otrăvească pe bona copilului său cu dimetilmercur, apoi achitat pentru acest capăt de acuzare – rămâne cu interdicția de a părăsi țara. Doctorul Hope ceruse Curții de Apel București să părăsească România pentru scurt timp, însă magistrații i-au respins cererea ca nefondată.

„Respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul Oviarobo Osagie Enabulele Hope , de modificare a conţinutului controlului judiciar, prin apărător ales. Definitivă (...)”, se arată în minuta Curții de Apel București.

„Intenția lui e să se angajeze în Germania, ca să își achite ratele pentru casă. Este medic, a absolvit facultatea în București și s-a căsătorit acolo. Soția sa este avocat și a trebuit să plece în Germania. Considerăm că poate vizita Germania pe o perioadă scurtă. Nu are antecedente penale și a respectat condițiile controlului judiciar. A fost achitat pentru trei din cele cinci fapte. Curtea de Apel București a mai încuviințat părăsirea teritoriului României pentru inculpați cu pedepse mai mari”, a declarat în fața instanței avocatul medicului Hope, arătând că pe data de 4 martie este și ziua de naștere a fetiței clientului său.

Procurorul de ședință a solicitat respingerea cererii. „Deși a fost achitat pentru tentativă de omor, a fost condamnat pentru o faptă foarte gravă. Apărătorul său a spus în decembrie cu subiect și predicat că dacă e nevoie de o măsură preventivă să fie obligat să nu părăsească țara. Urmărește să fie scos de sub imperiul oricărei măsuri preventive”, a declaat procurorul de ședință.

Medicul Oviarobo Osagie Enabulele Hope a fost achitat de Tribunalul Bucureşti pentru acuzaţia că ar fi încercat să o ucidă pe bona copilului său folosind dimetilmercur, o substanţă extrem de toxică     

Mariana Ţuţu, bona medicului Hope, l-a reclamat pe acesta că ar fi încercat să o omoare cu ajutorul substanţei toxice, despre care i-ar fi spus că este un medicament pentru tratarea diabetului. Pe parcursul procesului pe fond a ieşit la iveală însă un triunghi amoros din care făcea parte nigerianul, concubina acestuia, Vanesa, şi fiul bonei. Procurorii l-au acuzat pe nigerian că după ce a aflat că iubita lui româncă s-a culcat cu fiul bonei, ar fi încercat să o ucidă.

Medicul Hope (foto) nu a negat achiziţia substanţei periculoase, despre care a spus că a cumpărat-o pentru a o folosi la clinica lui privata din Nigeria pentru calibrarea aparatului de Rezoluţie Magnetică Nucleară (RMN), însă a susţinut tot timpul că este victima unei înscenări în ceea ce priveşte acuzaţia de tentativă de omor. El a prezentat şi facturile emise pe numele lui de clinica din Germania, la care lucra, întrebându-se, retoric, ce fel de traficant poate prezenta astfel de documente pentru marfa traficată.

Neurologul a fost însă condamnat pe fond la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de produse sau substanţe toxice.

Dimetilmercurul este o substanţă letală la atingere sau inhalare, cel mai cunoscut caz de deces în urma expunerii la această substanţă fiind cel al omului de ştiinţă Karen Wetterhahn, toxicolog şi profesor de chimie, care a murit în 1996, la câteva luni după ce şi-a scăpat pe mănuşa mâinii stângi o singură picătură de dimetilmercur. Audiată pe fond, bona a declarat că a spart fiola cu ciocanul, că a ţinut substanţa patru zile în frigider, într-un borcan, că a dus-o apoi la Poliţie când a aflat ce este, iar apoi a aruncat-o la gunoi de ciudă că nu e crezută.

Bona nigerianului a mers cu povestea şi mai departe, acuzându- l că, după ce acesta a eşuat să o ucidă cu dimetilmercur, medicul Hope s-ar fi orientat către o metodă „tradiţională”: ar fi ameninţat-o că o va ucide prin practici Voodoo. „Ulterior incidentului cu borcanul, inculpatul mi-a spus că era mercur şi mi-a zis că ăsta e numai începutul şi că o să îmi facă Voodoo, că aşa se procedează în ţara lui”, a susţinut la proces bona nigerianului, pe data de 2 decembrie 2016. Medicul Hope a fost prins pe aeroportul din Oradea, după ce autorităţile din Germania le-au alertat pe cele din România cu privire la faptul că acesta transportă dimetil mercur, iar la percheziţii a fost găsită substanţa.