Medicul care dezleaga privirile incrucisate

Medicul care dezleaga privirile incrucisate

La numai 33 de ani, doctorul Andreea Ciubotaru este unul dintre cei mai buni specialisti in oftalmopediatrie si chirurgia strabismelor la copii.

Andreea Ciubotaru, specialist in cazuri rare de strabism ("vederea incrucisata"), a zis pas sistemului de stat inca de acum doi ani. Desi a obtinut locul intai la rezidentiat pe specialitatea oftalmologie, n-a gasit un loc liber in spitalele de stat, asa ca s-a orientat spre privat.

Se ocupa in mod special de chirurgia strabismelor la copii, la clinica Infosan din Bucuresti si, in paralel, urmeaza un doctorat in Germania la Universitatea "Ludwig-Maximilians" din München.

EVZ: De ce v-ati specializat in oftalmopediatrie si chirurgia strabismelor?

Andreea Ciubotaru: Stiam ca nu voi reusi la noi in tara daca nu voi incerca ceva nou. Totul a inceput de la un congres, cand eram rezidenta.

Am mers sa traduc in germana pentru cativa medici austrieci veniti in Romania, in urma unor raportari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, si asa am ajuns la un training in oftalmologie pediatrica in cadrul unei clinici austriece din Graz. Acolo am si operat primele cazuri de strabism. Au mai urmat apoi si alte burse in Ger-mania, la München si Marburg.

In ce masura sunt dezvoltate aceste ramuri la noi, comparativ cu sistemul austriac si german?

In Romania, chirurgia strabismelor este inca un segment insuficient acoperit, iar oamenii nu stiu ca isi pot corecta strabismul, indiferent de varsta. Multi traiesc asa, complexati, unii au si probleme de integrare sociala, isi gasesc mai greu slujbe si nu vin la medic pentru ca li s-a spus acum zece ani ca strabismul se poate opera doar la varste fragede. Progresele tehnice sunt mari, iar sansele de reusita ale operatiilor de strabism sunt maxime.

In ceea ce priveste dotarile, cum sunt clinicile noastre fata de cele din Germania?

Aici stam bine. Si la noi exista sali de operatii la fel de performante ca ale lor. De asemenea, avem multi chirurgi oftalmologi bine pregatiti. Mai prost stam pe partea de explorari. In Germania, pacientii sunt trimisi sa faca investigatii de rezonanta magnetica speciale pentru ochi pentru aproape orice afectiune, iar examenele genetice nu sunt o raritate. Daca un parinte are un copil slab vazator vrea sa stie exact ce risca si cat risca, in caz ca-si doreste  un al doilea copil.

Ce deosebeste operatiile de strabism de alte interventii oftalmologice?

Aproape niciun caz nu seamana cu altul. In plus, tot strabismul este matematica pura, ceea ce-mi place foarte tare. Mi s-a parut o specialitate extrem de logica, de aceea o si prefer altora.

In ce consta succesul unei astfel de interventii?

In masuratorile pe care medicul le face inainte, in primul rand, si in tehnica operatorie, in al doilea rand. Inainte de interventie, pacientul trece printr-o examinare extrem de minutioasa: ochiul este privit dintr-o multime de pozitii, de unghiuri, se urmaresc diversi parametri, se fac o serie de calcule, toate acestea ajutand la o decizie operatorie corecta. Intervine apoi talentul chirurgului.

Va ocupati in mod special de copii. Cum reusiti sa comunicati cu ei?

Mai mult de un sfert din consultatie este joaca. Daca nu ajungi la sufletul lor, examinarea se duce de rapa. Trebuie sa le captezi atentia, iar pe mine ma ajuta faptul ca am doi copii.

Stiu ce face Scooby-Doo, am adus in cabinet multe jucarii, serpi, luminite, iar cand le pun picaturi micutilor am grija sa le dau si bomboane. E mai greu, dar satisfactiile sunt mari. In privat, ca sa fii recomandat si altora trebuie sa-ti cuceresti pacientii si sa-ti ridici permanent nivelul profesional.

CV Andreea Ciubotaru Data nasterii: 17 noiembrie 1973, Constanta

Loc de munca: clinica Infosan din Bucuresti

Stare civila: casatorita, doi copii

Studii: Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Bucuresti, sefa de promotie in 1998; bursier la Universitatea Phillips din Marburg (Germania); training in oftalmologie pediatrica in cadrul Clinicii Oftalmologice a Universitatii din Graz (Austria); bursiera a Societatii Germane de Oftalmologie in cadrul Departamentului de Oftalmopediatrie - Clinica Oftalmologica a Universitatii din München, Germania; doctorand al "Ludwig-Maximilians" Universita München, avand ca tema  chirurgia formelor speciale de strabism; membra a Societatii Romane de Oftalmologie; Secretar al Societatii Romane de Oftalmopediatrie si Strabism. Activitate stiintifica: participari la congrese nationale si internationale (Sydney, Berlin Viena, Graz, Chicago).

Pe scurt despre... Sistemul de sanatate din Romania: e loc de mai bine in privat

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu: sper sa faca ceva pentru noi, tinerii

Pachetul de legi in sanatate: nu stiu in ce masura a adus schimbari

Pacientul roman: a pierdut respectul pentru medic

Medicul roman: protesteaza doar la nivel de organizatie

Ne puteți urmări și pe Google News