Camera video va înlocui senzorii lipiţi pe piele pentru măsurarea ritmului cardiac, iar luminile care imită răsăritul vor ajuta bolnavii să se recupereze mai repede.
Camera video care măsoară semnele vitale, patchul cu lumină albastră care elimină durerile de spate, păturica cu bilirubină care înlocuieşte aparatele folosite pentru tratarea bebeluşilor născuţi cu icter, chimioterapia injectată prin artera femurală, de 10 ori mai eficientă decât cea actuală, sau dispozitivul care cere ajutor dacă un bătrân a căzut sau i s-a oprit inima. Sunt câteva dintre propunerile Philips în materie de tehnologie medicală. Unele sunt în stadiile finale ale cercetărilor, altele sunt deja pe piaţă.
"Vom creşte investiţiile în dezvoltarea de inovaţii care să îmbunătăţească vieţilor oamenilor. Avem portofoliul potrivit pentru a aborda probleme cum ar fi îmbătrânirea populaţiei, îmbunătăţirea vieţii în oraşe, promovarea stilurilor de viaţă sănătoase. Aducerea îngrijirilor performante acasă este una dintre strategiile noastre, iar asta scade şi costurile cu spitalizarea bolnavilor", a declarat Frans van Houten, Chief Executive Officer al Royal Philips Electronics, la prezentarea inovaţiilor companiei.
Culoarea pielii şi ritmul cardiac
Tehnologia care măsoară semnele vitale fără contact face ca măsurarea ritmului inimii sau al respiraţiei să fie mult mai confortabile. "În locul senzorilor care se lipesc pe piele sau a diverselor dispozitive care se pun pe corp, această cameră trebuie pur şi simplu să vadă persoana în cauză. Vom pune la punct în scurt timp şi o aplicaţie pentru iPad2 care va putea măsura semnele vitale acasă. Camera ar putea fi folosită inclusiv pentru monitorizarea nounăscuţilor la domiciliu sau în secţiile de terapie intensivă", a explicat un alt reprezentant Philips, Ihor Kirenko, la prezentarea în premieră a dispozitivului.
Camera monitorizează semnele vitale în timp real şi poate fi folosită pentru mai multe persoane în acelaşi timp. "Pentru a măsura respiraţia, camera detectează ridicarea/coborârea pieptului şi abdomenului. Pentru ritmul cardiac, sistemul detectează schimbările fine care apar în culoarea pielii feţei, pe măsură ce sângele curge prin corp, modificări care sunt imperceptibile pentru ochiul liber", mai explică cei care au pus la punct tehnologia.
Pentru durerile cronice la care se recomandă medicamente, o alternativă ar putea fi patch-ul cu lumină albastră care elimină durerea într-un mod natural, acţionând şi asupra cauzei care o produce.
Patch-ul este montat pe un material textil flexibil care se aplică pe corp (zona lombară, umeri etc).
"Dispozitivul foloseşte lumina LED pentru a induce producţia de oxid nitric în piele. Acesta vindecă într-un mod natural: relaxează muşchii şi îmbunătăţeşte circulaţia, ceea ce face să se amelioreze durerile. Dispozitivul nu emite radiaţii dăunătorare", a explicat David Aubert la prezentarea în premieră a produsului.
Patch-ul va fi disponibil în scurt timp în farmaciile din mai multe state europene, foarte probabil şi în ţara noastră, unde numărul celor care folosesc tratamente cu lumină albastră e destul de ridicat, după cum spun oficialii Philips. Patch-ul nu acţionează la nivelul oaselor, ci doar la nivel muscular.
ÎN STUDIU
Recuperare rapidă cu lumina potrivită
Lumina ne poate îmbunătăţi dispoziţia, nivelul de concentrare, dar şi somnul. Indirect, ne afectează sistemul imunitar şi poate ajuta la recuperarea după o operaţie, spre exemplu. Sistemul testat şi studiat în spitale din vestul Europei controlează automat un ritm zilnic al luminii în camera unui pacient, care este similar cu ce se întâmplă într-o zi însorită. Dimineaţa, luminile sunt setate la nivel ridicat pentru a ajuta bolnavul să se trezească, iar seara, nivelul scade gradual, permiţând bolnavilor să se relaxeze şi să se pregătească de somn.