REPORTAJ PE BURTA GOALĂ cu studenţii la MEDICINĂ: "Trăim şi cu un pahar de apă"

REPORTAJ PE BURTA GOALĂ cu studenţii la MEDICINĂ: "Trăim şi cu un pahar de apă"

Sistemul e cu un picior în groapă, iar salariile au pus pe fugă şi ultimii specialişti, dar mii de tineri se încăpăţânează să poarte halatul alb. Cu ani buni de meditaţii la activ, candidaţii care au susţinut, astăzi, examenul de admitere la Medicină, spun în cor că pasiunea ţine de foame.

Pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davilă" din Bucureşti, astăzi, a fost o zi istorică: peste 3.200 de elevi s-au luptat să treacă o admitere mai usturătoare decât orice injecţie. Chimia, "moartea" mediciniştilor "Al meu se pregăteşte de vreo trei ani. E copil bun, mereu îl văd cu capu'n cărţi", spune cu un zâmbet forţat mama lui Adrian Ţâlu, un candidat din Bucureşti. Şi-a făcut răni pe degete frecându-şi inelul , dar e hotărâtă să stea până la final, cot la cot cu sutele de părinţi adunaţi în faţa clădirii de la Politehnică, una dintre locaţiile de examen. "Taică-su inginer, eu economist, nu ştiu de unde ideea. Cam are faţă de doctor, să vedem dacă reuşeşte. Cu chimia e jale", chicoteşte femeia.

Un părinte surescitat de atâta stat în soare o mustră imediat. "Cum să nu treacă? A mea a învăţat numai juma' de an şi sigur ia. Dacă nu, stă un an şi vine din nou", e tranşantă doamna Popescu, venită tocmai din Târgu-Jiu. Ferm convinsă că fiica ei va deveni neurochirurg, femeia i-a cumpărat chiar şi-un apartament în Capitală. "Am întrebat-o numai dacă ştie ce salarii sunt şi mi-a zis că trăieşte şi cu un pahar de apă, numai să facă ce-i place", spune oftând. La 11:30, după două ore şi jumătate de aşteptare, mulţimea fierbe. Colegii mai mari, de la Farmacie au venit ca la spectacol. "Nu vreau să-mi petrec nopţile într-o farmacie, visez să lucrez la un institut ceva" , admite cu jumătate de gură Diana, studentă în anul 4.

Primii candidaţi ies ca din puşcă, de teamă să nu fie asaltaţi de curioşi. Ar fi trebuit să afle rezultatul pe loc, sub semnătură, dar profesorii s-au răzgândit în ultima clipă. Corectarea a început la 12 fix, cu uşile închise. "E clar, să vezi cum se fabrică acum notele", se desluşeşte un murmur printre vocile celorlalţi nemulţumiţi. Eleviilor nici nu le mai pasă. Bucuroşi că s-a terminat, unii stau tolăniţi pe scări şi-şi fac vânt cu buletinul. "Mă scuzaţi, dar la Biologie am scris despre rahat, asta face sistemul excretor, nu? La Chimie ne-au terminat! Şapte probleme foarte grele ", dă una dintre candidate raportul, înainte de a se urca într-o Dacie Logan. Rectorul UMF Bucureşti: "Cine-a vrut să ştie nota, a aflat pe loc" Ionel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină din Bucureşti spune că notele s-au aflat în timp real. "Problema e că unii n-au mai stat să afle nota, au ieşit glonţ pe uşă, conştienţi probabil că n-au făcut mare lucru. Cine-a vrut să afle cât a luat, a aflat cumva", dă asigurări rectorul Sinescu. Iar ca să se asigure că viitorii medici vor da un examen corect, conducerea universităţii a luat măsuri dintre cele mai stricte: sticlele de apă cu care au intrat elevii în sală au fost "dezbrăcate" de etichetele  folosite în alţi ani pe post de copiuţă, iar jandarmii au primit ordin să interzică accesul oricărui elev care ar mai fi dorit să se întoarcă în sală să-şi afle nota. Rezultatele finale urmează să fie publicate cel târziu mâine dimineaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News