Medicii, nemulțumiți de plata orelor de gardă. Rafila, acuzat de dezinformare

Medicii, nemulțumiți de plata orelor de gardă. Rafila, acuzat de dezinformareMedici. Sursă foto; Freepik

Medicii susțin că drepturile legale ale angajaților cu normă întreagă le sunt încălcate, pentru că plata gărzilor efectuate la spital este calculată pe baza veniturilor din 2018. Aceștia afirmă că, în ultimii șapte ani, decidenții au recurs la diverse „artificii” pentru a evita o compensație corectă pentru gărzile efectuate.

Medicii, nemulțumiți de modul de plată al orelor de gardă

Medicii îi cer ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să respecte prevederile legale și să asigure plata drepturilor salariale corespunzătoare pentru luna martie 2025.

„Nu vă obligăm să rămâneți în funcție, Ministerul Sănătății nu este un spital de urgență, dar așteptăm demisia dumneavoastră dacă nu obțineți rezultate favorabile”, este mesajul adresat lui Alexandru Rafila de către medicii care efectuează gărzi.

Rafila, acuzat de dezinformare cu privire la veniturile medicilor

Într-o scrisoare deschisă trimisă marți ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și, pentru informare, premierului Marcel Ciolacu, reprezentanții medicilor care lucrează în spitalele publice din România îl acuză pe Rafila de dezinformare cu privire la veniturile medicilor din sistemul public de sănătate.

„La momentul investirii Guvernului României, aţi depus jurământul de credinţă că veţi respecta Constituţia şi legile ţării. Dar cum să respectaţi legislaţia, dacă nici nu o cunoaşteţi sau nu recunoaşteţi că Executivul are menirea să o aplice, inclusiv dumneavoastră din poziţia de ministru al Sănătăţii?
Bănuim că aveţi un Departament Juridic la Ministerul Sănătăţii de unde trebuia să fiţi informat şi să nu ieşiţi la conferinţa de presă de la Craiova din data de 04.03.2025 dezinformând presa. Nimic din ce aţi expus despre plata orelor de gardă nu se poate susţine cu excepţia că se face conform salariilor din 2018 din cauza legislaţiei muncii.
De altfel, nici nu au fost crescute salariile medicilor de trei ori, chiar salariile asistenţilor medicali cu licenţă sunt peste salariul medicului din 2018 cu care se calculează plata orelor de gardă efectuate în baza Contractelor Individuale de Muncă (CIM) cu Timp Parţial, încheiate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale. Acestea sunt Contracte Individuale de Muncă încheiate benevol, nimeni nu poate obliga şi impune medicului încheierea acestui tip de contract”, comunică medicii.

Medicii, creștere salarială de doar 13%

Ei susțin că măsurile implementate în ultimii doi ani referitoare la salarizarea din sistemul sanitar „nu au adus beneficii semnificative medicilor, ci doar asistenților medicali, care au beneficiat de creșteri salariale de 40%, în comparație cu creșterea de aproximativ 13% acordată medicilor specialiști și/sau primari".

Medicii subliniază agenției că „nu mai pot accepta” ca orele de gardă efectuate în cadrul normei de bază să fie compensate cu salariul de bază actual, iar orele de gardă realizate în baza Contractelor Individuale de Muncă cu Timp Parțial să fie remunerate cu 40% din valoarea orelor de gardă din norma de lucru.

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila. Sursa foto: Facebook/Alexandru Rafila

Aceștia afirmă că, timp de șapte ani, decidenții au găsit diverse "artificii" pentru a evita plata gărzilor din spitale conform legii, în funcție de salariul de bază aflat în plată.

Mediciii cer aplicarea Codului Muncii

Reprezentanții medicilor îi reamintesc lui Alexandru Rafila că responsabilitatea sa este să aplice și Codul Muncii, care stipulează că, în cadrul Contractului individual de muncă cu timp parțial, „salariatul beneficiază de drepturile salariaților cu normă întreagă, conform legii”.

„Așeptăm să rezolvaţi această problemă până la plata drepturilor salariale cuvenite pentru luna martie 2025. Nu vă impunem să rămâneţi în funcţie, Ministerul Sănătăţii nu este spital de urgenţă, dar aşteptăm demisia dvs. dacă nu aveţi un rezultat favorabil.
Vă atenţionăm că niciun medic nu poate fi obligat să continue această activitate profesională în linie de gardă cu acordarea plăţii la nivelul actual şi noi, medicii, putem ieşi din această situaţie umilitoare prin demisii şi atunci veţi putea să oferiţi aceste ore de gardă şi să apelaţi la alţi medici din state membre sau nemembre ale Uniunii Europene”, au mai transmis reprezentanţii medicilor în scrisoarea adresată ministrului Sănătăţii.

Ne puteți urmări și pe Google News