Medicii, lăsați să-și crească salariile

Membrii Comisiei de sănătate a Senatului au aprobat, ieri, cu şase voturi „pentru“, patru „împotrivă“ şi o abţinere, proiectul legii care reglementează veniturile personalului medical.

După program și gărzi, lucrează „în privat”

Proiectul permite ca, dacă pacienții cer asta, în spitalele publice să fie prestate și servicii medicale în regim privat. Totuși, medicii, asistentele și infirmierele angajate cu carte de muncă într-un spital, care au fost solicitate să aibă grijă de pacienți în particular, pot face asta numai după ce-și termină programul normal și în afara orelor de gardă pe care le au, pentru a nu afecta activitatea unității. În cazuri excepționale, doar dacă șeful de secție o solicită, și numai după ce a obținut, în prealabil, acordul directorului medical şi al managerului unității, și alți doctori decât cei ai spitalului pot trata un pacient.

Deocamdată, în spitalele publice pot fi acordate servicii medicale în regim privat, la cererea pacienţilor, numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul este avizat, clasificat şi acreditat.

Conform unei statistici efectuate de o firmă specializată, 88.000 de cadre medicale din România își caută de muncă „în privat”. Cele mai mari salarii le cer medicii stomatologi, care vor să câștige, net, 1.600 de euro, secondați de medicii specialiști, care cer, în medie, 1.300 de euro.