Evenimentul Zilei > International > Medicii îi scriu lui Trump: Izolarea provoacă „victime în masă”
Medicii îi scriu lui Trump: Izolarea provoacă „victime în masă”

Medicii îi scriu lui Trump: Izolarea provoacă „victime în masă”

Un grup de peste 600 de medici din Statele Unite i-au adresat lui Donald Trump o scrisoare deschisă prin care îi cer să facă presiuni asupra guvernatorilor pentru a ridica restricțiile.

Mai bine de 600 de medici au semnat o scrisoare adresată președintelui Trump, cerându-i să pună capăt „izolării naționale”, instituite pentru a combate epidemia de coronavirus. Ei au calificat decretele emise de guvernatorii statelor, prin care au fost închise afacerile și copiii au fost împiedicați să meargă la școală, drept „ provocatoare de victime în masă”, cu „efecte medicale exponențial crescute”.

Scrisoarea descrie o varietate de consecințe pe care medicii le-au observat în urma izolării și restricțiilor impuse din cauza coronavirusului, inclusiv pacienți lipsiți de controale medicale de rutină, la care ar fi putut fi depistate boli precum cele cardiace sau cancerul. De asemenea, izolarea duce la creșterea consumului de droguri și alcool, și la instabilitate financiare având drept consecințe „sărăcia și nesiguranța financiară”.

„Suntem îngrijorați de ceea ce pare să fie o neglijare a sănătății viitoare pacienților noștri”, arată medicii în scrisoarea citată de Fox News.

„Efectele sanitare indirecte… sunt masiv subestimate și nedeclarate. Este o eroare de mari proporții.”

Scrisoarea continuă:

„Cauzele morții pentru milioane de victime ale izolării prelungite vor fi ascunse la prima vedere, dar ele sunt alcoolismul, lipsa de adăpost, sinucideri, atacurile de inimă, atacurile cerebrale sau maladiile renale. La tineri, ele sunt instabilitatea financiară, șomajul, depresia, toxicomania, sarcinile neplanificate, sărăcia și abuzurile.”

„Deoarece răul este difuz, sunt unii care susțin că el nu există. Noi, semnatarii, știm că nu este așa.”

Scrisoarea a fost dată publicității pe fondul unei dezbateri tot mai încrâncenate care se manifestă în presă, în instanțe, în proteste și pe scena politică americană.

Cei care cer ridicarea restricțiilor avertizează mai ales asupra gravelor consecințe economice ale blocajului.

Cei care recomandă o abordare mai prudentă spun că mai mulți oameni circulând liberi înseamnă mai mulți oameni infectați, provocând, cum spunea directorul Institutului Național de Alergie și Maladii Infecțioase, Anthony Fauci, într-o audiere în Senat, „suferință și moarte”.

Însă medicii semnatari ai respectivei scrisori afirmă că suferința poate fi provocată nu doar de blocajul economic sau de virus, ci și pur și simplu împiedicând oamenii să iasă din case.

Scrisoarea citează cazurile unor pacienți (numiți cu inițiale).

„Pacienta E.S. este o mamă a doi copii, al cărei program de muncă a fost redus (corespunzător, și salariul), și al cărei soț a fost concediat. Tatăl bea mai mult, mama este deprimată și nu își mai îngrijește diabetul, iar copiii își neglijează programul școlar de acasă.”

„Pacienta A.F. avea boli cronice, dar o stare de sănătate stabilă. Înlocuirea protezei de șold a fost întârziată, ceea ce a făcut-o să devină aproape imobilizată, ceea ce i-a provocat un embolism pulmonar în aprilie.”

Mark McDonald, medic psihiatru, unul din semnatarii scrisorii, a vorbit la Fox News despre o pacientă a sa, în vârstă de 31 de ani, care urma un masterat în psihologie și care, în urma unei depresii provocate de izolare, a murit în urma unei supradoze de fentanil.

„A fost obligată să stea în apartamentul ei, practic în arest la domiciliu, ca majoritatea oamenilor de aici (Los Angeles) timp de săptămâni la rând – putea vorbi cu terapeutul ei prin telefon, dar nu față în față. Nu se putea întâlni cu nici unul dintre grupurile sale terapeutice, care o ajutau să se abțină de la consumul de opiacee… și a căzut în depresie.”

„A căzut prea adânc pentru a mai putea cere ajutor”, a continuat dr. McDonald, care a precizat că, din cauza restricțiilor, doar șase apropiați au putut participa la funeralii. „Încerca doar să scape de suferința ei… Acuz măsurile guvernamentale pentru moartea sa.”

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE