Evenimentul Zilei > International > Medicii fac o dezvăluire ÎNFRICOȘĂTORE: „Unul din trei imigranți are probleme PSIHICE!”
Medicii fac o dezvăluire ÎNFRICOȘĂTORE: „Unul din trei imigranți are probleme PSIHICE!”

Medicii fac o dezvăluire ÎNFRICOȘĂTORE: „Unul din trei imigranți are probleme PSIHICE!”

Un raport șocant al Serviciului de etnopsihiatria al Spitalului Niguarda din Milano arată că, în ultimii ani, cazurile de imigranți care prezintă tulburări mentale a cunoscut o creștere majoră.

Cotidianul italian Libero citează dezvăluirile uluitoare ale profesorului Mariano Bassi, șeful Clinicii de Etnopsihiatrie a Spitalului Metropolitan din Milano: în acest moment sunt internați 250 de imigranți cu probleme psihice – 176 de bărbați și 74 de femei.

Dintre pacienți, 119 au debarcat în Italia de pe mare anul trecut. Deocamdată, nici unul dintre acești imigranți nu a obținut permis de ședere, iar cazurile lor au fost semnalate spitalului de Prefectura orașului.

Această cifră de 250 de bolnavi trebuie privită cu circumspecție, deoarece ea reprezintă capacitatea maximă a Spitalului, în realitate situația fiind mult mai gravă, susține profesorul Bassi.


Într-adevăr, un studiu realizat de Societatea Italiană de Psihiatrie arată că cel puțin unul din trei imigranți suferă de probleme psihice, iar 17% din numărul de pacienți al clinicilor psihiatrice judiciare este reprezentat de imigranți.

Problema este extrem de gravă, susține cotidianul italian: numărul celor care continuă să sosească este în permanentă creștere, în ciuda asigurărilor Bruxelles-ului, iar mijloacele de a-i îngriji pe cei bolnavi sunt fatalmente limitate.

Or, scrie Libero, cu cât numărul debarcărilor crește, cu atât sunt mai mulți bolnavi mental pe străzi, fără a fi luați în vreo evidență.

Iar perspectivele sunt și mai îngrijorătoare. După Libia și Turcia, Egiptul ar putea deveni al treilea punct pentru emigrările masive spre Italia și Europa în general. Pe internet, rețelele de traficanți de persoane își înmulțesc ofertele de călătorie spre Italia din Egipt: 4000 de euro de persoană.

Ancheta cotidianului se încheie înfricoșător. Întrebat de reporter ce se întâmplă cu bolnavii odată ce sunt externați, profesorul Bassi răspunde:

„În majoritatea cazurilor, pacienții se prezintă la prima consultație, apoi dispar în neant, pentru a reapărea pe prima pagină a faptelor diverse sângeroase.”