Medicii de familie semnează, conducerea lor demisionează
- Cristina Lica
- 11 iunie 2011, 00:42
Doctorii de familie au anunţat că îşi reiau activitatea de marţi cu toate că nu au obţinut decât promisiuni de la autorităţi. După anunţ, conducerea medicilor şi-a dat demisia.
Deşi până ieri dimineaţă erau "foc şi pară" pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că scindează tabăra medicilor în două, medicii de familie au anunţat că semnează contractele cu casele de asigurări şi reîncep de marţi să elibereze reţete compensate şi trimiteri în spitale.
Deşi contractul-cadru nu a suferit modificări, medicii au primit în schimb de la autorităţi promisiunea că vor încerca să le asigure fonduri mai mari din ianuarie 2012. "Va trebui revăzut procentul alocat medicinei de familie şi să găsim soluţii de creştere a finanţării în funcţie de proiecţiile bugetare de anul viitor", a explicat preşedintele CNAS.
În scurt timp de la anunţ, conducerea medicilor de familie, respectiv dr. Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din România, şi dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, şi-a dat demisia de onoare, pentru că nu au reuşit să-şi atingă obiectivele.
Anunţul renunţării la protest şi al demisiilor vine după un moment în care protestul nu mai avea susţinere printre doctori. "Noi vrem să muncim şi nu ne permitem să nu avem contract cu asigurările. Oricum, medicii de familie, ca să fim sinceri, au fost favorizaţi, fiind plătiţi consistent doar pentru că aveau nişte pacienţi pe liste", ne-a declarat un medic de familie.
"Jumătate din medici semnaseră. Protestul nu se mai justifica"
Aproximativ 50% dintre medici semnaseră deja ieri dimineaţa contractul cu casele de asigurări şi eliberau reţete compensate şi trimiteri, ceea ce nu mai justifica protestul, crede Duţă. Medicii, în schimb, îl contrazic. "Pacientul a fost principalul motiv pentru care am semnat ani la rând", spune medicul de familie Remus Lupu.
"Am avut o nouă întâlnire cu ministrul Sănătăţii şi am căzut de comun acord, spre binele pacienţilor, să semnăm contractul cadru pentru furnizarea de servicii medicale. Obiectivele pe care medicii de familie le-au cerut, respectiv consultarea bolnavilor cronici ori de câte ori aceştia au nevoie, valoarea garantată a punctului, informatizarea să constituie obiectul unui alt contract separat au fost îndeplinite", declara dr. Doina Mihăilă, fost lider al doctorilor.
Medicii din Mehedinţi nu cedează
Nu toţi medicii sunt hotărâţi să urmeze exemplul colegilor de la centru. În judeţul Mehedinţi, medicii de familie nu cedează până la soluţionarea revendicărilor, iar din cei 154 de medici, doar 39 au semnat acte adiţionale cu casa de asigurări. Şi colegii de la Bucureşti sunt sceptici. "Conflictul nu e stins deocamdată, ce urmează în zilele viitoare vom vedea", mai spune medicul de familie Remus Lupu.
PROMISIUNE
Pacienţii şi-ar putea primi banii pe pastilele cumpărate
Bolnavii care au fost nevoiţi în această perioadă să-şi cumpere reţetele şi-ar putea recupera banii direct de la casele de asigurări. "Se vor căuta soluţii pentru ca pacienţii care şi-au cumpărat medicamente în acestă perioadă să-şi recupereze banii", a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
Medicii sunt sceptici însă şi spun că nu există, la ora actuală, nicio bază legală pentru a face acest lucru. "Nu există bază legală pentru aşa ceva. Dacă mergi acum la casele de asigurări, nu te bagă nimeni în seamă. Poate în viitor se va găsi o formulă. Şi acum ştiu cât e de greu să-ţi recuperezi banii pe tratamentul pe care ţi l-ai cumăprat în spital", este de părere medicul de familie Remus Lupu.
Datele centralizate până ieri arătau că 5.412 medici din toată ţara semnaseră actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări.
În eventualitatea unui blocaj, CNAS va publica listele nominale cu medicii care au semnat, gata să preia pacienţii rămaşi pe dinafară, idee mult contestată de medici la ora actuală. "Preşedintele CNAS tentează medicii de familie mai slabi de înger să fure pacienţii celorlalţi. Ce vor face însă cei 10 milioane de pacienţi din mediul rural?", declarau reprezentanţii medicilor de familie.
Câteva case de asigurări judeţene, dar şi Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti au afişat deja listele nominale cu medicii care au semnat. Pe siteul evz.ro puteţi verifica situaţia medicilor care au încheiat contracte cu casele de asigurări din judeţele Timiş, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Arad, Bihor, Mehedinţi, Satu Mare, Vrancea şi din Bucureşti.
"Va trebui revăzut procentul alocat medicinei de familie şi vom încerca să găsim soluţii de creştere a finanţării în funcţie de proiecţiile bugetare de anul viitor“ LUCIAN DUŢĂ - preşedintele CNAS CITIŢI ŞI:
- Conducerea medicilor de familie şi-a dat demisia de onoare
- Şeful CNAS: "Medicii de familie renunţă la protest de săptămâna viitoare". Află dacă medicul tău de familie eliberează acum reţete compensate