Pentru că medicii de familie și Guvernul nu se înțeleg, din 2018, am putea plăti serviciile pentru care avem asigurare de sănătate

De două luni, doctorii spun că nu mai pot practica medicina în condițiile actuale, timp în care Guvernul chiar a propus o majorare a fondurilor, respinsă însă de partea beligerantă. Ieri s-au mai întâlnit o dată, dar, din nou, degeaba. Așa că din ianuarie vizitele la medicul de familie ne-ar putea costa

Pe 15 noiembrie, în jur de 3.000 de medici de familie au protestat în fața Guvernului. Nemulțumirile lor erau, în principal, legate de faptul că nu era încă finalizat contractul-cadru pentru 2018, că sistemul îi îngroapă în acte, că protocoalele terapeutice sunt inflexibile, dar și că tarifele la care sunt decontate de la CNAS serviciile medicale sunt foarte mici. „Vrem să se acorde 10% din fondurile de sănătate pentru medicina de familie. Ne confruntăm cu foarte multe acte, iar din cauza asta nu ne putem face meseria pentru care ne-am pregătit” atrăgea atenția un medic din Vaslui.

Discuția de la Palatul Victoria

Atunci, premierul Mihai Tudose a chemat o delegație a medicilor de familie la discuții, la Palatul Victoria. La finalul ei, reprezentanții medicilor anunțau că în câteva zile vor vedea draftul de contract – cadru. O lună mai târziu, după alte întâlniri, medicii au anunțat că refuză prelungirea contractelor de anul acesta.

„Cu excepția unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuțiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizațiilor medicilor de familie. În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 (...) prevede o stagnare la 5.8%!”, se arăta într-un comunicat oficial al Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF).

Prilej cu care au anunțat și mutarea de forță: „Începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate”. Cu alte cuvinte, din ianuarie nu mai lucrează cu CNAS, ceea ce înseamnă că pacienții vor fi obligați să plătească!

Discuții pe toate fronturile

Imediat, ministrul Sănătății, Florian Bodog, și noul șef Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mihai, s-au întâlnit. Pe 21 decembrie, Florian Bodog anunța: „Ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanţilor medicilor de familie, pentru anul 2018, bugetul pentru medicina de familie va fi suplimentat cu 278 milioane de lei”. Dar oferta de pace a fost, în aceeași zi, respinsă. „Suplimentarea de care vorbeşte domnul ministru și la care se referă ca la „un cadou acordat medicilor de familie” (...)păstrează asistența medicală primară la acelaşi procent din FNUASS, de 5,8%, ca în acest an (...) şi este departe de ţintă solicitată de 10%”, arătau reprezentanții SNMF.

Ieri s-a mai consumat un episod, fără finalizare: cele două părți s-au întâlnit dar, „discuțiile au fost strict tehnice. Trebuia să le avem acum 2 luni, 3 luni, 6 luni, nu acum. Oricum, fără acordul Senatului SNMF nu putem lua o decizie”, a declarat,după discuții, dr. Rodica Tănăsescu, pentru EVZ.

Ce servicii vom plăti dacă medicii și autoritățile nu se înțeleg

Potrivit Anexei 1 a ORDIN MS/ CNAS 196/139/2017, pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală primară (pe care le primești când ești asigurat cu card de sănătate), și pe care am putea să le plătim dacă acest conflict nu este stins, sunt:

1.1. servicii medicale curative pentru urgenţe medico-chirurgicale, afecţiuni acute, subacute, acutizările unor afecţiuni cronice şi pentru afecţiuni cronice; 1.2. servicii medicale de prevenţie şi profilaxie; 1.3. servicii medicale la domiciliu; 1.4. servicii medicale adiţionale; 1.5. activităţi de suport; ​1.6. servicii de administrare de medicamente.

Cât câștigă și ce dări plătesc medicii de familie

Pe pagina de Facebook „Medici gata de grevă generală”, un doctor de familie a publicat calculul încasărilor și plăților dintr-un astfel de cabinet. Iată ce scrie el:

„Pentru cine nu știe, o consultație la medicul de familie (MF) este decontată în acest moment cu 5.5 puncte x 2,2 lei = 12,1 lei impozabil. Dacă medicul are și primariat, se mai adaugă 20%, adică în total 14,52 lei. Asta e tot. Suma din per capita, pe lună, este de aprox. 4 lei, în asta intră o groază de servicii. Spre deosebire de ambulatoriu, la MF nu se plătesc alte servicii în afară de consultații (ca fapt divers, orice injecție sau perfuzie intră în acea sumă „fabuloasă” din per capita, dacă un pacient are de făcut un tratament de 10 zile cu AINS im, se ajunge la 0,4 lei pe injecție, în condițiile în care seringa o asigurăm noi). Acuma hai să ne uităm cât încasează în medie un cabinet de MF: 10.000 de lei. Din aceasta sumă, aproape 40% sunt impozite și cheltuieli de întreținere cabinet, restul sunt veniturile asistentei și medicului, adică 6.000 lei impozabili. Faceți un calcul simplu și vedeți cu cât rămâne medicul în mână, net!”, scria dr. Vornicu Ciprian Ovidiu.