Medicii de familie ameninţă cu blocarea sistemului

Medicii de familie ameninţă cu blocarea sistemului

Medicii de familie din Bucureşti şi din ţară sunt hotărâţi să nu semneze contractul-cadru pe 2009, cel care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie.

În cazul în care această intenţie va deveni realitate, pacienţii vor fi obligaţi să plătească pentru consultaţii. De asemenea, medicii nu vor putea emite reţete sau bilete de trimitere şi nu vor putea semna concedii medicale.

„Nu dorim să semnăm acest contract, pentru că nu suntem pregătiţi să asigurăm asistenţa medicală de urgenţă”, a declarat Tereza Franciuk, de la Asociaţia Medicilor de Familie din Bucureşti. Alte nemulţumiri ale doctorilor sunt legate de finanţare, dar şi de felul în care se vor prescrie reţetele. Pe lângă faptul că, potrivit noului act, medicii de familie ar urma să facă gărzi în centrele de permanenţă şi pe Salvări, contractul prevede finanţarea trimestrială a medicinei de familie, urmând ca în trimestrul patru bugetul să se aloce „în funcţie de colectări”.   „Este greu fără o finanţare constantă, iar decidenţii nu înţeleg asta”, a adăugat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Ne puteți urmări și pe Google News