O găsim la orice colţ de stradă, dar nu ştim la ce pericole ne expunem atunci când o savurăm. Lipsa mănuşilor de pe mâinile „şaormarului” ne poate îmbolnăvi grav de tot
Cine n-a poftit măcar o singură dată la shaorma, deliciosul sendviş provenit din Orientul Mijlociu? Aflate la mare căutare, fastfood- urile atrag ca un magnet pofticioşii acestui produs. Din păcate, cei care ne servesc ne pot îmbolnăvi din cauza neglijenţei.
Shaorma, covrigii şi gogoşile pot fi un pachet cu microbi. Ce nu se ştie, însă, e cât de periculoase devin produsele atunci când cei care le prepară nu folosesc mănuşile şi ating banii cu aceeaşi mână cu care servesc mâncarea.
Lipsa mănuşilor, un pericol
Medicii garantează că lipsa mănuşilor este un adevărat pericol, iar mâinile murdare ale preparatorului îţi pot îmbolnăvi ficatul.
Prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Bals’’, spune că din cauza neglijenţei angajaţilor din sectorul alimentar ne putem alege cu Sal monella sau dizenterie. „Nu este igienic să îţi prepare shaorma fără mănuşi. Sunt nişte reguli de igienă care ar trebui respectate. Există un risc major în cazul în care pun mâna direct pe produsele alimentare şi apoi pe bani. Poţi să iei Salmonella sau te poţi îmbolnăvi de Hepatita A, cum bine ştiţi că este boala mânilor murdare”, ne-a declarat, managerul de la Matei Balş.
Reporterii Evenimentului zilei i-au surprins pe vânzătorii bucureşteni care, de dincolo de tejghea, le pregătesc clienţilor fără să îşi dea seama şaorma cu… Salmonella şi Hepatita A. Atenţie, cu mâinile neacoperite! Prima oprire, zona George Coşbuc din Sectorul 4 al Capitalei.
O aglomeraţie de clienţi. Angajaţii, care mai de care mai serviabili, încep să ia comenzile. Niciunul nu poartă mănuşi.
Şaormarul fredonează manele
Lipia este învărtită pe mâinile goale ale „şaormarilor” sub privirile unui tânăr care, culmea, îi cere să pună mai mult sos iute, însă nu îi atrage atenţia că nu are mănuşi.
FOTO: Cu mâna stânga îi dă restul doamnei. Mai târziu, cu aceeaşi mână „şaormarul” îi pregăteşte sendvişul clientului
Plecăm mai departe, spre Gara de Nord. Aici, la fel. Preparatorul îi pregăteşte o şaorma unui băiat care este mai mult atent la telefonul mobil, nici măcar nu se uită ce ingrediente îi pune în sendviş. Clientul pleacă, muşcând cu poftă din şaorma, bucătarul îşi ia o pauză. Iese la o ţigară. Alt client, altă ţigară. Următoarea adresă, strada Lizeanu. Bucătarul fredonează o manea. Zâmbeşte când o clientă îi apare la tejghea. Cu o dexteritate ieşită din comun, tânărul îi pregăteşte un sendviş cu de toate: pui, cartofi, ceapă, usturoi, maioneză şi sos picant. Clienta lasă 16 lei şi pleacă mulţumită. Peste tot, la fel. Mănuşile de unică folosinţă nu sunt la modă.