Evenimentul Zilei > Justitie > Medici și asistente, amenințați cu moartea de un clan de rromi. Spitalul Colentina, sub asediu. Poliția spune că nu s-a întâmplat nimic deosebit
Medici și asistente, amenințați cu moartea de un clan de rromi. Spitalul Colentina, sub asediu. Poliția spune că nu s-a întâmplat nimic deosebit

Medici și asistente, amenințați cu moartea de un clan de rromi. Spitalul Colentina, sub asediu. Poliția spune că nu s-a întâmplat nimic deosebit

Personalul medical și pacienții care s-au aflat, luni și marți, într-una dintre cele mai cunoscute unități medicale din România au avut parte de 24 de ore de coșmar. Spitalul Clinic „Colentina”, din București, a fost ținut sub teroare de un grup de rromi care au dărâmat mese, au amenințat cu moartea și au făcut legea, sub ochii indulgenți ai autorităților. Cu puțin timp în urmă, alți indivizi au intrat și au urinat în Secția „Terapie intensivă”, ca să „alunge boala”

Scene halucinante într- o Românie a secolului XXI au avut loc, timp de 24 de ore, în Spitalul Clinic „Colentina”, din București. Un grup numeros de rromi, veniți să fie alături de un tânăr de 35 de ani, din Fetești, internat în stare critică la secția „Hematologie”, cu leucemie acută, au intrat cu forța în spital și au amenițat cu moartea doctori și asistente.

Carmen Chioțea: „Ca în lumea a treia”

Cel care a atras atenția asupra stării tensionate de la Spitalul „Colentina” a fost jurnalistul Dorin Chioțea a cărui soție, Carmen, a asistat la scene terifiante. „Eram uluită cum medicii făceau o strategie în așa fel încât, atât ei, cât și pacienții, să scape nevătămați din calea acelor persoane violente. Au strâns aparținătorii în saloanele pacienților. Să intri într-un spital și să vezi că cei care trebuie să ofere ajutor aveau ei însiși nevoie de ajutor, mi se pare o situație din lumea a treia”, ne-a declarat Carmen Chioțea.

Medic: „Au spus că ne aruncă pe geam”

Unul dintre medici ne-a explicat că pacientul venise din Anglia, unde fusese diagnosticat cu leucemie acută, pe 2 septembrie. A refuzat internarea în Anglia, deși starea sa era extrem de gravă. A zis că vrea să moară acasă. Ajuns în România, pacientul a mers acasă, la Fetești. De la spitalul din Fetești a fost transferat, pe 5 septembrie, la Spitalul Colentina. „A fost în ordine până luni, atunci când pacientul și-a pierdut cunoștința”, ne-a explicat medicul.

Luni, în jurul orei 13.00, s-au auzit urlete din salonul în care era internat pacientul. Soția acestuia, crezând că a murit, a sunat rudele care stăteau în curte. Vreo zece indivizi au dat buzna în Secția „Hematologie”, au dărâmat masa de lucru de la intrarea în salon și au pătruns în rezerva în care se afla bolnavul. „Am intrat să văd ce se întâmplă. Asistenta era înconjurată de acele personaje care o amenințau că o aruncă pe fereastră. Pe mine a vrut unul să mă lovească în cap, dar a fost oprit de o rudă”, a descris medicul starea de tensiune.

Polițiștii au mințit

Un alt medic a sunat la Secția 6 Poliție. După circa 15 minute și-au făcut apariția doi agenți. „Mi-au spus ca eu să merg la IML și să depun plângere iar pentru masa ruptă să îi dăm în judecată”, a spus, șocat, doctorul. Spre seară, medicul a aflat de la un ofițer de la Secția 6 că cei doi agenți au întocmit un procesverbal din care reieșea că medicul a avut o altercație verbală cu intrușii. Revoltat, medicul le-a transmis polițiștilor: „Eu nu am avut altercatie verbală, așa cum a consemnat echipajul. Ei au țipat și au lovit. Toți pacienții de pe secție sunt speriați, personalul la fel. Cei care au pătruns, ilegal, în spital au comis mai multe fapte: distrugerea mobilierului, împiedicarea efectuării consultului și tratamentului, agresare verbală și tulburarea liniștii pacienților. Scandalul i-a făcut rău pacientului care a devenit foarte agitat”. În jurul orei 21.00, rromii au năvălit, iarăși, în spital. „Starea de asediu” a durat până marți după amiază. În jurul orei 13.00, pacientul a decedat, iar personalul medical intrase în panică. Nu știau cum să le dea vestea aparținătorilor. Unii medici voiau să își mute mașinile mai întâi, după ce rromii îi amenințaseră că le incendiază autoturismele.

Managerul spitalului: „Să se aplice legea!”

Managerul spitalului Colentina, dr. Bogdan Andreescu (foto), ne-a relatat că erau în jur de o sută de rude și cunoștințe ale pacientului în incinta spitalului și în curte. „Am reușit să ne mobilizăm și să luăm măsuri ca să nu avem pagube materiale. Mai ales că Secția Hematologie este un proiect de-al meu de suflet, făcut din fonduri europene. Am suplimentat paza și polițiștii au fost prezenți până când trupul decedatului a fost transportat la morgă”, ne-a spus managerul. Întrebat despre ce ar trebui să facă autoritățile, ca să nu se mai repete astfel de situații, dr. Bogdan Andreescu a răspuns: „Să aplice legea care nu prea s-a aplicat! Acum trei săptămâni unii au urinat lângă bolnav, să alunge boala. Au fost multe situații în care și românii, nu numai rromii, au furat dușuri, capace de WC…”.


FOTO: Bogdan AndreescuPoliția Capitalei:„Nu au fost acte de tulburarea ordinii publice”

Într-un punct de vedere remis presei, după mesajul postat de Dorin Chioțea, Poliția Capitalei a transmis că nimeni nu a sunat la 112 și că echipajelșe aflate în patrulare au observant mai multe persoane adunate și „au acționat conform competențelor, nefiind constatate acte de tulburare a ordinii publice sau care să aducă atingere integrității fizice a persoanelor aflate în zonă”.