Rezultatele revoluționare au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din Chicago. Medicamentul Vectibix al companiei Amgen prelungește viața pentru unele persoane care au cancere de colon avansate şi inoperabile. Anticorpul monoclonal Amgen, cunoscut din punct de vedere chimic ca panitumumab, aparține unei clase de medicamente numite inhibitori EGFR.
Medicamentul Vectibix produs de Amgen a dat rezultate uimitoare, înregistrând cea mai lungă supraviețuire raportată vreodată, se arată în studiul major pe pacienţii cu cancer avansat inoperabil, originar din partea stângă a colonului, ale căror tumori nu aveau mutaţii ale genei RAS, au raportat cercetătorii duminică, la ASCO 2022.
În studiul efectuat pe mai mult de 800 de pacienți cu cancer de colon metastatic și gene RAS „de tip sălbatic” sau natural nemutate, participanții au primit chimioterapie standard plus Vectibix sau Avastin.
Rezultate uimitoare la pacienții cu tumori pe partea stângă
În medie, cinci ani mai târziu, pacienții cu tumori din partea dreaptă nu au văzut un avantaj de supraviețuire pentru un medicament față de celălalt. Dar, printre cei 604 de pacienți cu tumori pe partea stângă, riscul de deces în timpul studiului a fost cu 18% mai mic pentru cei care au primit medicamentul Amgen, au spus cercetătorii.
Tratamentul standard în multe ţări, totuşi, este un anticorp anti-VEGF, precum Avastin al companiei Roche, ceea ce înseamnă că mulţi pacienţi cu cancer metastatic inoperabil este posibil să nu fi primit cel mai eficient tratament.
Pacienţii trataţi cu medicamentul anti-EGFR au avut mai multe şanse de micșorare a tumorilor suficient pentru a fi eligibili pentru o intervenție chirurgicală potenţial vindecabilă, a declarat liderul studiului, Dr. Takayuki Yoshino, de la Spitalul National Cancer Center East din Kashiwa, Japonia, într-un interviu, adăugând că tratamentul ”ar trebui să fie noul standard de îngrijire”.
Amânarea transplanturilor de celule pentru mielomul multiplu pare sigură
Pacienții mai tineri cu mielom multiplu nou diagnosticat și care întârzie un transplant de celule stem nu au o supraviețuire mai scurtă decât cei care sunt supuși unui transplant prompt, iar regimurile moderne de medicamente le pot permite să evite complet procedura, potrivit cercetărilor prezentate duminică.
În medie, pacienții care au avut transplanturi timpurii au trecut cu mai mult de 67 de luni fără ca boala să se agraveze, comparativ cu 46 de luni pentru cei care și-au întârziat transplanturile.
Dar ratele generale de supraviețuire în ambele grupuri au fost aceleași, chiar dacă doar 28% dintre pacienții din grupul cu întârziere au avut în cele din urmă un transplant. Alții din acel grup au putut schimba tratamentele.
722 de pacienți și-au oferit propriile celule stem pentru a fi stocate
Transplanturile de celule stem sunt istovitoare și pot avea efecte secundare grave, dar rămân standardul de tratament, a declarat, într-un interviu, liderul studiului, dr. Paul Richardson de la Dana Farber Cancer Institute din Boston. Medicii le pot spune acum pacienților: „Aveți opțiuni. Vă putem trata cu trei medicamente și vedem cum vă descurcați și puteți lăsa varianta transplantului ca o rezervă”.
Participanții inițiali au fost desemnați aleatoriu pentru a primi unul dintre cele patru scheme de chimioterapie comune. Cele două cele mai puțin eficiente au fost eliminate din studiu, iar ulterior pacienții au primit unul dintre celelalte două - IFOS sau topotecan și ciclofosfamidă (TC). Dar conducătorul studiului, dr. Martin McCabe de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, a numit rezultatele „relativ puternice”, dar a remarcat că IFOS este toxic. „Și toți acești pacienți încă mor. Avem nevoie de medicamente mai bune”, scrie financialeye.news.