Medicamentul anti-Covid este pe cale să primească undă verde! Compania Merck a depus cerere pentru urgentarea autorizației

Medicamentul anti-Covid este pe cale să primească undă verde! Compania Merck a depus cerere pentru urgentarea autorizației

Criza epidemiologică provocată de COVID-19 a creat haos în întreaga lume. Viața tuturor s-a schimbat radical în ultimii ani, iar situația pare să se înrăutățească. Specialiștii în domeniu caută diverse mijloace prin care să țină problema sub control, însă se pare că nici vaccinul nu poate face asta. Au fost produse și medicamente pentru a învinge acest virus, însă ele nu au fost aprobate. Compania farmaceutică Merck luptă pentru a primi undă verde tratamentului medicamentos oral cât mai curând.

În ultima perioadă, atât în România, cât și în restul statelor din întreaga lume, se fac campanii de vaccinare. Virusul COVID-19 se pare că este din ce în ce mai greu de învins, iar spitalele sunt în continuare pline de pacienți. Medicii se plâng că nu mai fac față, iar marile companii farmaceutice caută un tratament eficient. Vaccinul este pe piață, însă el nu garantează faptul că nu vei fi atins de boală. O altă variantă pentru a scăpa de virus este tratamentul medicamentos, administrat pe cale orală, care nu a primit încă acordul să fie distribuit în farmacii.

Compania farmaceutică americană Merck a produs unul dintre aceste medicamente, iar luni a depus o cerere la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) pentru a urgenta autorizația de distribuire. Reprezentanții companiei susțin că au realizat o serie de teste și studii clinice, a căror rezultate au fost făcute publice la începutul lunii octombrie. Conform informațiilor oferite de Merck, se pare că tratamentul administrat pe cale orală reduce riscul de spitalizare și deces în cazul unei infectări cu SARS-CoV-2 cu aproximativ 50%. Medicamentul a primit numele de Molnupiravir și promite un progres major în lupta cu pandemia.

„Consecinţele cumplite ale acestei pandemii ne determină să acţionăm cu o urgenţă fără precedent, şi asta au făcut echipele noastre prin depunerea acestei solicitări (de autorizare) a Molnupiravir de către FDA”, a declarat Robert Davis, directorul executiv al Merck, citat într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiile realizate de Merck au convins specialiștii de efectele miraculoase ale pastilei anti-COVID

Situația este una destul de dificilă în momentul actual. Lumea este împărțită în două tabere, unii fiind de acord cu vaccinarea, alții refuzând categoric. Cea de-a doua metodă este medicamentul administrat pe cale orală, care ar putea rezolva puțin lucrurile dacă ar primi autorizație. Se pare că acesta este extrem de așteptat, fiind o modalitate mult mai rapidă și eficientă. Tocmai din acest motiv, compania farmaceutică americană face tot posibilul să primească undă verde de la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite.

Compania Merck a declarat că „lucrează cu agenţiile de reglementare din întreaga lume pentru a depune cereri de utilizare de urgenţă sau autorizaţii de introducere pe piaţă în următoarele luni” a pastilei sale anti-COVID.

Ridgeback Biotherapeutics și Merck au făcut studii clinice pe pacienți cu forme ușoare până la moderate de COVID-19 și cu cel puțin un factor de risc agravant. Pacienții au fost împărțiți în două tabere: jumătate au primit Molnupiravir, iar cealaltă jumătate a fost tratată cu un placebo. După anunțarea primelor simptome, pacienții care au primit medicamentul Merck, administrat pe cale orală timp de cinci zile, au avut o rată de spitalizare de 7,3%.  Cei care au fost tratați cu un placebo au avut o rată de spitalizare mult mai mare, de 14,1%.

Conform informațiilor oferite de compania americană, se pare că nici un participant la studiu nu a murit după ce a fost tratat cu medicamentul lor. În schimb, în celălalt grup, s-au înregistrat opt decese. Studiul a fost oprit înainte de finalizare deoarece informațiile au fost considerate suficiente. Un comitet independent de monitorizare a datelor, în consultare cu FDA, a fost convins de modul în care decurge tratamentul.