Medicamentele pentru tensiune dublează riscul de fractură osoasă în căminele de bătrâni

Medicamentele pentru tensiune dublează riscul de fractură osoasă în căminele de bătrâni pastile, Sursa foto: Pixabay

Rutgers Health a descoperit că medicamentele pentru tensiunea arterială dublează riscul de fracturi osoase care pun în pericol viața unui număr de aproape 30.000 de rezidenți ai căminelor de bătrâni.

Ce efecte au medicamentele pentru tensiune

Studiul JAMA Internal Medicine a constatat că tendința medicamentelor de a afecta echilibrul crește riscul, în special atunci când pacienții se ridică pentru prima dată în picioare și se confruntă temporar cu o tensiune arterială scăzută care privează creierul de oxigen.

La mulți pacienți din căminele de bătrâni, interacțiunile medicamentoase și echilibrul scăzut de bază agravează problema.

„Fracturile osoase încep adesea ca pacienții de la căminele de bătrâni să intre într-o spirală descendentă”, a declarat autorul principal al studiului, Chintan Dave, director academic al Rutgers Center for Health Outcomes, Policy, and Economics.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aproximativ 40 la sută dintre cei care își fracturează șoldul mor în următorul an, așa că este cu adevărat alarmant să constatăm că o clasă de medicamente folosită de 70 la sută dintre toți rezidenții căminelor de bătrâni mai mult decât dublează riscul de fractură osoasă”.

Care au fost constatările studiului

Mulți pacienți cu hipertensiune arterială beneficiază de tratament, dar „astfel de pacienți necesită o observație atentă, în special atunci când încep tratamentul, iar acest lucru nu se întâmplă”, a spus Dave.

„Îngrijitorii se gândesc la medicamentele pentru tensiune arterială ca la un risc foarte scăzut, iar acest lucru nu este adevărat în cazul acestei populații de pacienți”.

Sursa: Facebook

Echipa lui Dave a examinat datele VHA de la 29.648 de pacienți vârstnici cu îngrijire pe termen lung din 2006 până în 2019.

Pacienții care au început să ia medicamente pentru tensiunea arterială au fost comparați cu cei care nu au făcut-o pentru riscul de fractură de șold, pelvis, humerus, radius sau ulna în 30 zile. Ei au ajustat peste 50 de covariate de bază, cum ar fi datele demografice ale pacienților și istoricul clinic, pentru a maximiza probabilitatea ca utilizarea medicamentelor să determine rezultatele.

Medicamentele cresc riscul de frracturi

Rezidenții care au început să ia medicamente pentru tensiunea arterială au avut un risc de fractură în 30 de zile de 5,4 la 100 de persoane pe an, comparativ cu 2,2 la 100 pentru cei care nu au luat medicamente.

În plus, utilizarea medicamentelor a prezis un risc mai mare de fractură în anumite subgrupuri. Cu demență, tensiune arterială sistolică peste 139, tensiune arterială diastolică peste 79 sau fără utilizare recentă de medicamente pentru tensiune arterială, riscul de fractură a fost triplu față de cel al pacienților nemedicamentați.

Aproximativ 2,5 milioane de americani trăiesc în cămine de bătrâni sau în ALF-uri (assisted living facility). Până la 50% cad în fiecare an, iar 25% sunt grav accidentați.

Studiul Rutgers Health a constatat că medicația pentru tensiune arterială provoacă multe căderi și că mai puține medicamente și un sprijin mai bun ar putea reduce semnificativ problema.

„Îngrijitorii nu pot găsi acest echilibru corect între risc și recompensă dacă nu au date exacte despre riscuri”, a spus el. „Sper ca acest studiu să le ofere informații care să îi ajute să își servească mai bine pacienții”, potrivit medicalxpress.