Pe măsură ce sezonul gripei avansează, la fel și corul de sfaturi, profesionale și nu numai, de a bea multe lichide și de a lua medicamente pentru scăderea febrei, cum ar fi paracetamolul, ibuprofenul sau aspirina. Aceste recomandări, bine intenționate și bine înrădăcinate, oferă confort celor care sunt lovițide febră, gripă sau efecte secundare ale vaccinului. Dar ați putea fi surprinși să aflați că știința care susține aceste recomandări este, în cel mai bun caz, speculativă, în cel mai rău caz, dăunătoare și vine cu avertismente.
Sunt un teoretician al exercițiului fizic, specializat în studierea modului în care organismul reglează fluidele și temperatura, spune Tamara Hew-Butler, Associate Professor of Exercise and Sports Science de la Wayne State University, într-un articol pe yahoo!news. Pe baza unui corp amplu de dovezi, vă pot spune că un aport crescut de lichide și administrarea de medicamente ce reduc febra, fie că este vorba de aspirină, paracetamol sau ibuprofen, nu vă pot ajuta întotdeauna la recuperare. De fapt, în unele cazuri, ar putea fi dăunătoare.
Există un motiv pentru care oamenii spun că febra trebuie scăzută atunci când ești bolnav sau după un vaccin. Atât aspirina, cât și paracetamolul, reduc febra, durerile de cap și durerile musculare. Dar, în același timp, studii seminale și mai noi, inclusiv studii ample de meta-analiză, arată că aceste medicamente pot slăbi răspunsul imunitar la infecții sau pot avea efecte secundare nedorite.
Ce este febra?
În primul rând, câteva detalii: Febra este o creștere a temperaturii corpului ca răspuns la invadatorii microbieni nedoriți. Cu cât infecția este mai severă, cu atât febra este mai mare. A avea febră nu este în totalitate rău; este modul în care organismul a evoluat pentru a se recupera în urma unei infecții. Pentru multe specii, febra este avantajoasă și benefică pentru supraviețuire.
Dar febra vine cu un cost. O temperatură corporală prea ridicată poate fi mortală. Pentru fiecare creștere de temperatură, metabolismul crește cu 10%; organismul începe să ardă mai multe calorii decât în mod normal, temperatura continuă să crească, iar corpul eliberează hormoni pentru a ține febra sub control.
Multe studii demonstrează ce se poate întâmpla atunci când reductorii de febră sunt împinși în acest dans complex. Se pare că aspirina sau paracetamolul pot face ca persoanele infectate să se simtă mai bine, dar, de asemenea, răspândesc mai mult virusul în timp ce suprimă propriul răspuns imunitar la infecție.
Studiu dublu orb, controlat
Într-un studiu, controlat cu placebo, persoanele sănătoase infectate cu un virus al gripei care au luat aspirină sau paracetamol timp de o săptămână au avut un răspuns imunitar redus și o creștere a excreției virale - adică producerea și expulzarea particulelor de virus pe nas. Un alt studiu a arătat că administrarea de aspirină a redus eficient simptomele febrei, dar a crescut eliminarea.
Deși unele dintre aceste studii tradiționale au avut loc cu zeci de ani în urmă, rezultatele lor sunt valabile și astăzi. Un studiu recent a avertizat că, dacă toată lumea ar lua inhibitori de febră, ar exista și mai multe cazuri de gripă și decese legate de gripă.
Mai mult, temperatura ridicată a corpului - sau febra - poate ajuta la combaterea COVID-19 prin reducerea creșterii virusului în plămâni. Cu alte cuvinte, febra poate ajuta organismul să lupte împotriva virușilor, reducând în același timp rata de deces și de îmbolnăvire.
Consumul de lichide
Pentru a preveni deshidratarea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă să se bea mai multe lichide atunci când ai febră sau infecție. Dar există puține dovezi științifice care să susțină această recomandare.
Un studiu care a evaluat sfatul de a "bea multe lichide" a stabilit că este posibil ca creșterea aportului de lichide atunci când ești bolnav să nu ofere beneficii și că sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate. Într-adevăr, a existat un risc potențial de suprahidratare. Pentru unele persoane, trei litri, sau aproximativ 12 pahare, este prea mult. Suprahidratarea poate provoca greață și vărsături, dureri de cap și crampe; în cazuri severe, consumul excesiv de lichide poate provoca convulsii sau comă.
Iată de ce se întâmplă acest lucru. Pentru a opri escaladările periculoase ale febrei, organismul eliberează hormoni antidiuretici. Urinarea este diminuată, așa că organismul reține apa prin acțiunea rinichilor. Așadar, dacă o persoană cu febră bea mai multă apă decât este necesar, ar putea urma intoxicația cu apă - sau hiponatremia, o afecțiune medicală potențial fatală în care nivelul de sodiu din sângele pacientului este prea scăzut.
Înțelepciunea convențională - sfaturi
Așa că poate este timpul să regândim înțelepciunea convențională. Dacă febra este ușoară sau moderată, stați la căldură, chiar folosiți pături, mai degrabă decât să încercați să o reduceți în mod activ. Odihniți-vă, pentru ca organismul dumneavoastră să poată lupta împotriva febrei.
Conservați energia, deoarece metabolismul dumneavoastră este deja în plină desfășurare. Folosiți cu moderație medicamentele pentru reducerea febrei. Beți lichide, dar numai până la toleranță și, de preferință, atunci când vă este sete.
Și o ultimă sugestie care ar trebui să fie liniștitoare: atunci când luptați împotriva febrei sau a efectelor secundare ale vaccinului, luați în considerare să sorbiți lichide calde care conțin sodiu. Ciorbele care conțin sodiu, cum ar fi bulionul, pot ajuta la evitarea hiponatremiei. Și, deși dovezile științifice reale sunt puține și contradictorii, supa de pui ar putea fi un antidot mai bun decât apa atunci când vă apărați de febră sau de simptomele gripei.