Preţul medicamentelor de import va creşte din cauza devalorizării leului, însă nimeni nu ştie când vor intra în farmacii.
După o perioadă de lipsă care i-a pus pe bolnavii cronic în pericol, medicamentele din import vor apărea în curând, din nou, în rafturile farmaciilor, la un preţ mai mare cu peste 10%, din cauza noului curs stabilit între Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente. Dar, până atunci, peste 2,5 milioane de pacienţi cu afecţiuni cronice din România sunt în pericol, din cauza prelungirii perioadei de lipsă a medicamentelor vitale din farmacii. Aprovizionarea mai întârzie
Teoretic, reaprovizionarea ar putea fi reluată mâine. Dar, practic, este foarte greu. „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să afişeze pe site lista cu noile preţuri, iar farmaciile să-şi actualizeze listele de tarife. Este greu de crezut că toate aceste operaţiuni vor putea fi realizate într-un timp scurt“, afirmă dr. Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente. El spune că distribuitorii pot livra produsele şi cu aviz de expediţie urmând ca, după oficializarea noilor tarife, farmaciştii să emită facturile fiscale: „Toate aceste probleme au fost generate de Ordinul de ministru 1.803/2008, care a stabilit ca dată-limită 31 ianuarie 2009“. Alertă pentru bolnavii cronic Noile preţuri ale medicamentelor de import sunt calculate la un curs de 4 lei pentru un euro, în creştere cu mai mult de 10% faţă de lunile trecute, când cursul era de 3,6 lei. Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), dr. Cezar Irimia, a atras recent atenţia despre lipsa medicamentelor pentru imunosupresie, absolut necesare persoanelor care au suferit un transplant.
Pe lângă aceşti pacienţi, peste 300.000 de diabetici, 400.000 de suferinzi de cancer şi alţi 200.000 de cirotici au de suferit din cauza întârzierii livrării medicamentelor necesare tratamentului zilnic.