Medicul care i-a replantat mâinile Alexiei, decorat de Klaus Iohannis

Medicul care i-a replantat mâinile Alexiei, decorat de Klaus Iohannis ZI importantă pentru medicul care i-a replantat mâinile Alexiei. A fost premiat de Klaus Iohannis. Sursa foto Facebook

Medicul Sidonia Susanu, cea care i-a salvat viața Alexiei, fetița cu mâinile amputate în urma unui accident groaznic, a fost premiat de președintele Klaus Iohannis.

Sidonia Susanu, medicul care i-a replantat mâinile Alexiei, a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de ”Cavaler”. Evenimentul a avut loc de Sfântul Andrei, iar medicul le-a mulțumit celor care nu și-au pierdut speranța. Ea a spus că doar împreună putem aduce alinare și speranță pacienților din România .

Sidonia Susanu, după ce a fost decorată

„Cu deosebită onoare și bucurie am primit azi, în ziua Sfântului Andrei, cu ocazia Zilei Naționale a României, cea mai înaltă distincție sanitară oferită de Statul Român: Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de “Cavaler”. Vă mulțumesc vouă, tuturor celor care zi de zi sunteți alături de mine pentru a face bine. Doar împreună putem aduce alinare și speranță pacienților noștri. La mulți ani, România!”, a transmis medicul Sidonia Susanu, pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un an de la accident

În câteva zile se face un an de la accidentul în care Alexia își pierdea ambele brațe. La intervenția care a durat aproape 20 de ore au participat șase chirurgi, doi medici ortopezi, trei anesteziști și trei echipe de asistente. Sidonia Susanu a fost cea care a fost lângă fetiță mereu.

„Fusese după o zi în care deja mai avusesem o fetiță venită după un accident cu strivire a membrului inferior stâng și nu ne-am așteptat ca în seara următoare să fim anunțați că s-a activat codul roșu cu victime multiple, copii. Inițial ni s-a spus că sunt mult mai mulți copii. La nivelul spitalului ne-am organizat foarte repede ca să putem primi un număr necunoscut de pacienți grav răniți”, a spus medicul minune.

Sidonia Susanu a încercat până în ultima clipă

Medicul a mai spus că a avut încredere în Dumnezeu și că și-a dat silința pentru a îi pune Alexiei ambele mâini la loc. Ea a declarat că a fost o decizie de o fracțiune de secundă.

Medicul care era de gardă mi-a transmis despre Alexia că are o mână strivită și o mână amputată, moment în care am spus că mâna strivită o vom amputa și o vom remplanta pe cea care este detașată complet pentru că aceasta părea mai puțin lezată. A fost o decizie de o fracțiune de secundă. În momentul în care i-am văzut membrele, mâna dreaptă avea două structuri nervoase principale, dar masele musculare erau foarte puternic strivite. Dar, pentru că șansa de recuperare depinde de integritatea structurilor nervoase, practic, șanse mai mari avea, în ciuda strivirilor masive, membrul superior drept.

M-am gândit: Doamne, cum să-i amputez copilului o mână care are doi din trei nervi principali. Și am spus cu Dumnezeu înainte, eu încerc să i le pun pe amândouă”, a povestit Sidonia Susanu.