Tutunul consumat sub orice formă este nociv, iar principala substanţă care afectează cordul, vasele de sânge și sistemul neuronal este nicotina, susţin specialiștii
„În 2015 - 73.000 de români au murit printr-o boală ischemică coronariană, dintre care aproape 10.000 ar fi putut să nu păţească lucrul acesta dacă nu ar fi fumat. Din cauza accidentului vascular cerebral au murit 49.000 de români în 2015, dintre care 6.000 ar fi putut să fie și astăzi în viaţă dacă nu fumau. În România, practic, fumatul este factorul de risc pe care îl putem evita cel mai ușor. (...) Nu există țigară sănătoasă. Orice conține nicotină este nociv”, a arătat dr. Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul „Marius Nasta”.
„Nicotina induce o creștere a valorilor de hipertensiune arterială pentru că practic stimulează permanent sistemul nervos simpatic. O mare parte din patologia vasculară cerebrală este legată de fumat. Fumatul mai are și un al doilea palier care este deteriorarea cognitivă, ceea ce numim demenţa”, a arătat și dr. Horia Nicolae, neurolog la Spitalul Elias.
Țigările electronice, o minciună
Referindu-se la țigările pentru dispozitivele care doar încălzesc tutunul, Dr. Ciobanu a arătat că și acestea sunt nocive: conțin nicotină și, chiar și curăţate temeinic, înăuntrul dispozitivelor rămân particule de gudron care, prin fumat, ajung în plămâni.
„Urmele de gudron se văd cu ochiul liber, acele picături negre care rămân pe lama care încălzește tutunul”, a explicat doctorița. Apoi, unul tintre aceste tipuri de țigări are, între tutunul propriu-zis și filtru, un plastic care, odată încălzit, elimină vapori de formaldehidă cianhidrină, un compus extrem de toxic. „Căutați pe internet ce este această substanță, cât de toxică e și ce efecte devastatoare are asupra organismului. Reprezintă un pericol de incendiu și poate avea consecințe fatale”.
„Tinerii care vin cu infarct de miocard sunt fumători” Dr. Doina Dimulescu, șeful Secției de Cardiologie de la Spitalul Elias, a arătat că fumatul este un factor major de risc inclusiv pentru tineri. „Toate statisticile mondiale plasează România pe un loc foarte sus privind mortalitatea cardiovasculară. (...) Se știe că fumatul este un factor major de risc pentru boala coronariană și pentru infarctul de miocard, alături de diabet, de hipertensiune arterială, de obezitate și de dislipidemie. Fumatul, în ciuda tuturor interdicţiilor legale, este un obicei mai mult decât dăunător. Cea mai mare parte a pacienţilor tineri care vin în spital cu infarct de miocard sunt fumători și au pu- ţini alţi factori de risc asociaţi”, a spus ea.
„Am avut un pacient de 28 de ani, care a și decedat, cu acest diagnostic”, a spus dr. Elis-Adina Enache, rezident la Urgențe.