Fondatorul Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, medicul MARIUS MILITARU, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, ACHITAT de Curtea de Apel Constanța

Fondatorul Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, medicul MARIUS MILITARU, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, ACHITAT de Curtea de Apel Constanța

După patru ani de calvar, Marius Militaru, unul din cei mai apreciați medici specialiști în chirurgie cardio vasculară din țară, recunoscut în lumea medicală ca participant la primul transplant cardiac din România, a fost achitat, definitiv, de Curtea de Apel Constanța în dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită. Deși procurorii DNA nu au găsit, în decembrie 2014, vreun ban asupra lui, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Județean Constanța, Marius Militaru a fost, atunci, reținut și chiar arestat împreună cu doi medici anesteziști.

În ședința publică de astăzi, Curtea de Apel Constanța respinge ca nefondat apelul formulat de DNA împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Constanţa prin care medicul Marius Militaru fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. “Admite apelul formulat de apelantul inculpat Militaru Marius...Achită pe inculpatul Militaru Marius sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art.6 din Legea nr.78/2000 rap. la art.289 alin.1 cod penal. Dispune ridicarea sechestrului asigurător dispusă prin Ordonanţa nr.205/P/2014 din data de 18.12.2014 emisă de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa.. Înlătură obligarea inculpatului Militaru Marius de la plata sumei de 4000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă, Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.01.2019”, decide Curtea de Apel Constanța.

Medicul șef Marius Militaru a fost reținut, împreună cu doi medici anesteziști, în data de 15 decembrie 2014, în urma unui flagrant organizat de DNA chiar în Secția de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Județean Constanța. Mita de 3000 de lei ar fi fost solicitată de la denunțător, în două rânduri, în schimbul unei operații pe cord deschis. În mai puțin de o lună, la 13 ianuarie 2015, DNA i-a trimis pe cei trei medici în judecată. Cei doi anesteziști au semnat un acord de recunoaștere, dosarul s-a disjuns, fiind condamnați, în 2015, la pedepse cu suspendare. Medicul șef al Secției de Chirurgie Cardiovasculară, Marius Militaru, a negat cu vehemență că ar fi pretins vreo mită. Membru fondator al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, recunoscut  în lumea medicală ca participant la primul transplant cardiac din România, Marius Militaru venise la Constanța în 2011 să preia secția, renunțând astfel la jobul bănos din Germania.

Activitatea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, una dintre cele mai moderne din ţară, a fost  practic paralizată până când medicul şef al secţiei a obținut de la instanță dreptul de a fi arestat în Spitalul Județean de Urgență Constanța pentru a-și continua astfel operațiile pe cord deschis. Toate operaţiile fuseseră anulate, zeci de pacienţi cu probleme cardiovasculare grave aşteptau disperaţi intervențiile chirurgicale. Personalul medical s-a revoltat. La instanţă s-au depus scrisori în sprijinul doctorului Marius Militaru. Și asta pentru că angajații au fost  martori la așa zisul flagrant. L-au văzut pe denunţător care intrase în cabinet, deși medicul șef nu era înăuntru. La trei minute după ce a dispărut, au apărut procurorii, „nişte bărbaţi care îl căutau pe medicul şef, cu flori în mână”.  Au percheziţionat cabinetul şi, din condica de prezenţă, au scos un plic în care ar fi trebuit să fie 1000 de lei. Erau doar 500 de lei. Denunțătorul furase banii.

Doctorul Marius Militaru nu știa că magistrații Curții de Apel Constanța l-au achitat. “Acum am deschis telefonul, sunt în drum spre țară. Mi-a fost frică să țin telefonul deschis. Nu știu încă nimic. Sper că nu mă păcăliți. Eu mă așteptam sau speram, mai mult, să fie adevărat. Deocamdată nu știu dacă îmi voi căuta dreptatea. M-ați luat prea repede. Mă gândesc, văd eu pe mai departe. Dar, credeți-mă, după atâția ani de cercetări și ședințe de judecată, nu mai vreau să văd instituțiile acelea în viața mea”,  a declarat, pentru EVZ, medicul Marius Militaru. El a fost achitat de un complet de judecată condus chiar de președintele Curții de Apel Constanța, Marius Cristian Epure.