Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunțul ȘOCANT al unui medic! Ce se întâmplă cu 70% dintre femeile care au CANCER
Anunțul ȘOCANT al unui medic! Ce se întâmplă cu 70% dintre femeile care au CANCER

Anunțul ȘOCANT al unui medic! Ce se întâmplă cu 70% dintre femeile care au CANCER

Un medic oncolog trage un semnal de alarmă extrem de important în legătură cu femeile care sunt diagnosticate cu cancer. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog, a vorbit despre cancerul ovarian, într-o conferință cu privire la această afecțiune.

Doctorul Stănculeanu avertizează că aproximativ 70% dintre femeile care au cancer ovarian sunt diagnosticate prea târziu, când boala este deja în stadiu avansat, îndrumând femeile să meargă la un control anual.

"Din nefericire, majoritatea femeilor care au cancer sunt diagnosticate în stadiul avansat al bolii, stadiul 3, stadiul 4 de boală. Tratamentul presupune fie adjuvant, fie tratament de lungă durată, de multe ori poate să fie şi paleativ. Cam 70% dintre paciente sunt diagnosticate atunci când boala este în stadiu avansat, iar din acestea 30% supravieţuiesc până la cinci ani. Ar trebuie să se ducă la controalele ginecologice de câte ori este nevoie. Orice femeie ar trebui măcar o dată pe an să se ducă la ginecolog", a declarat Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog, la conferinţa privind Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

Statisticile arată că aproximativ 250.000 de femei sunt diagnosticate anual, la nivel global, cu cancer ovarian, 140.000 murind din cauza faptului că descoperă afecțiunea prea târziu.

Cu toate că acest tip de boală apare, în general, la femei de 40-50 de ani, sunt și femei care au sub 30 de ani și au fost diagnosticate cu această boală.

"Un stadiu incipient de descoperire a bolii poate să însemne vindecare, un stadiu avansat înseamnă boală care evoluează 10 ani, 20 de ani. În proporţie de 90%, tratamentul de care beneficiază românecele este la fel ca în alte ţări sau ca în ţările cu economie avansată. Cancerul ovarian poate fi vindecat", a mai spus Stănculeanu.