MediaSind CONDAMNĂ acțiunile JANDARMILOR care au agresat JURNALIȘTI

MediaSind, Sindicatul Român al Jurnaliştilor, membru fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, condamnă acţiunile jandarmilor care, în ziua de 10 august 2018, au agresat fizic şi verbal jurnalişti, aflaţi în exerciţiul funcţiunii.

MediaSind atrage atenţia că rolul jurnaliştilor este de a informa publicul iar instituţiile statutului au obligaţia, în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi a Convenţiilor internaţionale la care România a aderat, să protejeze lucrătorii din mass-media, atunci când aceştia îşi desfăşoară activitatea în situaţii de risc. Doar respectând acest deziderat, este garantată libertatea de exprimare a jurnaliştilor.

"Din acest motiv, SRJ MediaSind consideră că acţiunile jandarmilor care au atacat în mod brutal jurnalişti aflaţi în misiune trebuie urgent sancţionate. În consecinţă, SRJ MediaSind solicită instituţiilor abilitate să ancheteze cu celeritate atât pe jandarmii care au acţionat ilegal, dar şi pe cei care au dat ordinele respective", precizează sindicatul jurnaliștilor.

MediaSind a prezentat câteva exemple de cazuri de jurnalişti atacaţi de jandarmi, cazuri documentate de Centrul pentru Jurnalism Independent. Printre aceştia, fotojurnalistul AGERPRES, Silviu Matei (membru membru SRJ MediaSind), Robert Mihăilescu de la Hotnews.ro, Ioana Moldovan, fotojurnalist Documentaria.ro, şi Cristi Ştefănescu, corespondent DW.

Au existat însă şi numeroase cazuri de jurnalişti răniţi în timp ce îşi făceau meseria, documentând protestele şi intervenţia jandarmilor, precizează Mediasind.

"Însemnele de presă - indiferent de forma în care se prezintă (carnet, card, badge, vestă inscripţionată) - sunt singurele care pot atesta calitatea de jurnalist a unei persoane. Expunerea la vedere a însemnelor de presă este una dintre primele reguli ale oricărui jurnalist care participă, în calitate profesională, la evenimente, cu atât mai mult la cele cu potenţial conflictual. O atare expunere are tocmai menirea de a semnala participanţilor faptul că persoana respectivă se află pe teren în exerciţiul funcţiunii, pentru a informa publicul. De aceea sunt cu atât mai greu de înţeles şi justificat agresiunile jandarmilor împotriva jurnaliştilor, unele dintre ele petrecându-se chiar în zona rezervată presei. Mai mult, chiar şi atunci când a existat dialog cu forţele de ordine, iar jurnaliştii şi-au făcut cunoscută identitatea profesională, agresiunile au continuat, uneori chiar s-au agravat", mai precizeză comunicatul MediaSind.