Evenimentul Zilei > International > MEDIAPOOL: Bulgaria reia zborurile din Marea Britanie
MEDIAPOOL: Bulgaria reia zborurile din Marea Britanie

MEDIAPOOL: Bulgaria reia zborurile din Marea Britanie

Începând de miercuri, de la ora 12:00, Bulgaria reia zborurile din Regatul Unit și Irlanda de Nord, zboruri care au fost suspendate din cauza noii tulpini COVID-19.

Pasagerii care sosesc din Marea Britanie vor fi testați cu teste antigen și plasați în carantină 10 zile, iar de la 1 ianuarie va fi necesar un test PCR negativ, făcut cu 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria. Acest lucru a fost decis, miercuri, în cadrul unei întâlniri de lucru cu premierul bulgar Boiko Borisov, la care au participat vicepremierul bulgar și ministrul de externe, Ekaterina Zaharieva, ministrul sănătății Kostadin Anghelov, precum și ministrul transporturilor, tehnologiei informației și comunicațiilor Rosen Jeliazkov.

Premierul Borisov a ordonat miniștrilor responsabili să emită ordinele necesare pentru ca toți cetățenii bulgari să se poată întoarce chiar de miercuri în patria lor. „În acest caz, prețul este irelevant atunci când luați în considerare tensiunea, frica și așteptarea la granițe a compatrioților noștri. Deci acționați, inclusiv avionul guvernamental este la dispoziție, este gata să zboare dacă este necesar, așa cum a fost în timpul primului val de coronavirus”, a spus Borisov, citat de către Serviciul de Presă al Guvernului Bulgariei.

Ministrul sănătății, Kostadin Anghelov, a informat că asigurarea securității tuturor cetățenilor bulgari, având în vedere noua tulpină din Marea Britanie, este în conformitate cu recomandările UE de marți. În acest context, se introduce efectuarea unui test antigen la sosirea din Regatul Unit pe teritoriul Bulgariei, care are o greutate egală cu testul PCR. „Și după Anul Nou introducem cerința pentru prezentarea unui test PCR, după cum sunt și recomandările UE. Testul PCR va trebui efectuat cu 72 de ore înainte de sosirea pe teritoriul Bulgariei”, a declarat ministrul Anghelov. În acest scop, se creează o organizare de aeroporturile din Sofia, Plovdiv, Burgas și Varna.

De la ora 12.00 de miercuri la prânz va fi emis NOTAM de către Administrația Aviației Civile, prin care se reiau zborurile din Regatul Unit și Irlanda de Nord către aeroporturile din Sofia, Plovdiv, Varna și Burgas, a declarat ministrul bulgar al transporturilor, Rosen Jeliazkov. El a făcut apel pentru a nu se face călătorii lipsite de sens, conform instrucțiunilor CE. Ministrul Jeliazkov a adăugat că după perioada de tranziție, de la ora 00.00, la 1 ianuarie 2021, vor fi examinate măsurile pentru cei care sosesc din Regatul Unit și Irlanda de Nord.

Vicepremierul și ministrul afacerilor externe, Ekaterina Zaharieva, a declarat că Ambasada Bulgariei din Marea Britanie oferă asistență deplină bulgarilor, iar în Centrul privind situația din Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia se monitorizează întreaga situație operativă.

Vicepremierul a menționat că revenirea în țară a cetățenilor bulgari este extrem de dificilă din cauza zborurilor limitate din aproape 20 de țări europene. Zaharieva a adăugat că după 48 de ore granița dintre Franța și Regatul Unit a fost închisă, acum este deschisă, dar pentru trecerea acesteia este necesar un test PCR sau antigen.

Vicepremierul a subliniat, de asemenea, că reprezentanții ambasadei bulgare au acordat asistență cetățenilor bulgari care așteaptă la frontiera de la Dover, oferind hrană și apă celor care au nevoie acolo și au luat legătura cu autoritățile locale în încercarea de a înlesni situația. Zaharieva a adăugat că mulți bulgari se confruntă cu dificultăți în Marea Britanie în acest moment.

Ea a spus că sunt mulți bulgari care și-au părăsit apartamentele, ale căror contracte de muncă au fost reziliate, precum și studenți care, din cauza situației complicate de acolo, au fost rugați să-și părăsească căminele și care se află într-o situație dificilă și nu au unde să locuiască acolo. Primim sute de apeluri telefonice de urgență, linii pe care le-am deschis din martie în Centrul privind situația de la Ministerul Afacerilor Externe, a declarat ministrul Zaharieva.

https://www.mediapool.bg/bulgaria-vazobnovyava-poletite-ot-velikobritaniya-news316095.html

Traducerea: Mirela Petrescu