Medalia de bronz ar putea reveni României. TAS va analiza un element la care nu se aștepta nimeni

Medalia de bronz ar putea reveni României. TAS va analiza un element la care nu se aștepta nimeni Ana Maria Bărbosu. Sursa foto: facebook.com/olympicromania

După finala de la sol din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, Ana Maria Bărbosu a fost inițial clasată pe locul trei, dar a pierdut medalia de bronz în favoarea americancei Jordan Chiles, în urma unei contestații. Acum, România speră că o intervenție a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) va putea schimba din nou situația în favoarea gimnastei românce.

O contestație „cu probleme”

La finalul competiției de gimnastică, de la sol, Ana Maria Bărbosu părea să fi obținut o medalia la gimnastică, după 12 ani de pauză. Însă echipa americană, nemulțumită de notele acordate lui Jordan Chiles, a depus o contestație care a fost acceptată, urcând-o pe americancă pe podium și lăsând-o pe Bărbosu fără medalie.

Ceea ce a declanșat un val de nemulțumire în tabăra română nu a fost doar rezultatul contestației, ci și momentul în care aceasta a fost depusă. Conform regulamentului internațional de gimnastică, o contestație poate fi depusă într-un interval strict, de doar un minut după afișarea scorului final.

Or, echipa României susține că americanii au depășit acest timp limită, ceea ce ar putea invalida contestația și, implicit, rezultatul obținut în urma acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

TAS are de judecat două contestații

Informațiile legate de contestațiile depuse de România au fost confirmate de o sursă din cadrul Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care a dezvăluit că pe rolul instanței de arbitraj se află două dosare depuse de țara noastră: unul pentru Ana Maria Bărbosu și altul pentru Sabrina Voinea.

În cazul Sabrinei Voinea, problema constă într-o depunctare controversată pentru că ar fi călcat în afara covorului, în timp ce imaginile disponibile arată contrariul.

Sabrina Voinea la Jocurile Olimpice, gimnastică

Sabrina Voinea. Sursa foto: Facebook/COSR

Referitor la cazul Anei Maria Bărbosu, sursa a precizat că nu se contestă notele primite de sportivă, ci doar momentul depunerii contestației de către echipa americană.

„Dacă se dovedește că antrenoarea lui Jordan Chiles a depus contestația după expirarea minutului regulamentar, rezultatul va trebui anulat, iar Bărbosu ar putea primi medalia de bronz,” a declarat sursa.

”Se va vedea dacă s-au încadrat”

Sunt două dosare depuse de țara voastră la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Unul al Anei Mariei Bărbosu, celălalt al Sabrinei Voinea. La Ana Maria nu se contestă nimic din nota ei, ci cu totul altceva. Se pare că antrenoarea sportivei din SUA (n.r. Cecile Landi, antrenoarea lui Jordan Chiles) a depus contestația după timpul regulamentar în care ai voie să faci asta.

Ai doar un minut, dacă ești ultima gimnastă, nu două, ca în mod normal. Tocmai pentru a nu se aștepta foarte mult până la afișarea rezultatelor finale. Iar acest minut se pare că a fost depășit.

Acum să vedem cum se vor apăra arbitrele de la finala solului. Adică, mai exact, Federația Internațională de Gimnastică. Cred că au minutul la care a fost înregistrată contestația antrenoarei din America, iar ora la care s-a terminat exercițiul sportivei este simplu de aflat. Așa că se va vedea dacă s-au încadrat în minutul regulamentar”, a declarat sursa din interiorul TAS, pentru golazo.ro.

Sursa TAS spune că Barbosu are mai multe șanse

România așteaptă acum decizia TAS, care va trebui să analizeze dovezile prezentate de ambele părți, inclusiv momentul exact în care contestația americanilor a fost înregistrată.

Aceeași sursă, mai arată că Ana Maria Bărbosu ar avea mai multe șanse de a obține un rezultat favorabil.

„Din punctul meu de vedere, Ana Maria Bărbosu. Știți de ce? Pentru că la Sabrina Voinea nu s-a făcut o contestație pentru spațiu. Mă refer în timpul concursului. Ci una legată de punctajul de la dificultate. Iar acum, la TAS, se merge cu contestație la decizia arbitrelor de călcare în afara spațiului de competiție. Deci sunt mai puține șanse, dar nu e imposibil. (..) Oricum, voi aveți o sarcină grea. De a demonstra că arbitrele au făcut o greșeală intenționată. O eroare flagrantă. Altfel, TAS-ul nu se va amesteca în chestii legate strict de punctaj. ”.