Anularea votului de duminică bagă în săteni spaima că edilul Rababoc va conduce comuna mai mult decât Ceauşescu ţara.
Biroul Electoral Central (BEC) a decis ieri anularea alegerilor din comuna ilfoveană Ştefăneşti şi organizarea unui nou tur de scrutin pentru data de 15 iunie. După anunţarea deciziei, locuitorii au ieşit din nou în stradă, astfel că în zonă au fost mobilizate importante forţe de ordine.
Scandalul de la Ştefăneşti a pornit din cauza numărului insuficient de secţii de votare. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că această problemă nu va fi rezolvată.
Scrutinul se va desfăşura în aceleaşi condiţii, în două secţii de votare, dar cu prezenţa forţelor de ordine. Potrivit lui Muhuleţ, BEC nu poate suplimenta numărul secţiilor de vot, acest lucru putând fi dispus de primarul localităţii, însă termenul legal a fost depăşit. Voturi ilegale
Decizia BEC este însoţită de o investigaţie a poliţiei care a descoperit mai multe persoane care au votat ilegal. Şase dintre acestea, care au votat pe liste suplimentare, nu figurează în baza de date a poliţiei. Altor trei persoane li s-a permis să voteze chiar dacă instanţa le-a interzis acest drept, „ca o consecinţă a unor infrac- ţiuni pe care le-au comis în trecut şi au fost condamnaţi“.
În timp ce unii nu au mai apucat să voteze, a fost găsit un caz unde un bărbat a votat de două ori. O situaţie similară a fost reclamată ieri la Sinteş ti - Ilfov, unde oamenii au ieşit în stradă cerând ca alegerile să fie anulate şi în această localitate. Protestatarii au spus că duminică, în ziua alegerilor, au stat aproape toată ziua la coadă pentru a vota, iar la ora 21.00 au fost scoşi cu forţa afară din sala de vot. PRECEDENTE
S-au anulat alegeri şi în 2000, şi în 2004
Precedente în cazul anulării alegerilor au fost înregistrate atât în 2000, cât şi în 2004, când BEC a dispus reluarea scrutinelor. În 2000, în localitatea Chirpăr din judeţul Sibiu, alegerile au fost reluate, deoarece ambii candidaţi la primărie au obţinut acelaşi număr de voturi. În 2004, în comuna Costuleni, din judeţul Iaşi, s-a decis renumărarea voturilor la solicitarea reprezentantului PNL. Cauza: numărul de voturi valabil exprimate pentru primarul PSD pe circumscripţia de votare nu era acelaşi cu cel menţionat în procesele-verbale. O chestiune similară a determinat repetarea alegerilor pentru Primăria Costineşti, judeţul Constanţa. Preşedintele organizaţiei locale a PSD, Marin Bortea, era acuzat de Corneliu Turianu că a contrafăcut o serie de documente electorale.
TEAMA DE „CÅRMACI“
Invalidarea votului de duminică bagă în săteni spaima că edilul Rababoc va conduce comuna mai mult decât Ceauşescu ţara
„Rababoc nu ne-a dat pământurile!“, strigă o femeie din comuna Ştefăneşti, în tumultul mulţimii răzvrătite la aflarea veştii că BEC a anulat rezultatele alegerilor de duminică. „Am 26 de ani şi n-am loc de casă din cauza lui“, îşi umflă jugulara şi un tănăr sătean.
La Ştefăneşti, localnicii spun că s-au săturat de tirania şi dinastia lui Anghel Rababoc (PNG) şi-l vor primar pe Pârvu. Aurel Pârvu, de la PSD, că-i băiat din sat şi „a ieşit primul la voturi“. Interpretată într-o cheie personală de către localnici, decizia BEC ar avea la bază o cauză clară: „Becali a plătit la BEC ca să anuleze alegerile aici, ca să rămână tot omul lui“, gândeşte un alt localnic.
Pe fundal, strigătul „revoluţiei“ iese din vreo 200 de gâtlejuri şi se ridică peste Ştefăneşti - „Rababoc nu uita, asta nu-i comuna ta!“.
Toată după-amiaza de ieri au manifestat, însă, ambele tabere - şi cei care au votat cu Pârvu, şi ceilalţi, care au pus ştampila pe Rababoc. Când susţinătorii PNG s-au retras, cei ai PSD s-au agitat atât de tare încât au fost la un pas de a simţi pe spinare bastoanele mascaţilor. Era cât pe ce. Dar un îndemn ieşit dintr-o portavoce răguşită a calmat magic mulţimea: „Hai să aşteptăm liniştiţi, să vedem ce se întâmplă!“.
Adi Minune: „Ştiu ce se-ntâmplă“ Exerciţiul democratic din Ştefăneşti nu putea fi văduvit de prezenţa manelistului Adi Minune, în calitatea sa cea nouă, de consilier local pe listele PSD. Îşi face intrarea ca la carte: cu maşina, pe un fundal de strigăte justiţiare: „Vrem dreptate! Vrem dreptate!“. Un bărbat cu tâmplele zvâcnind agită din nou mulţimea: „Nu plecăm până duminică de aici! Facem revoluţie!“.
Nemulţumiţii nu mai sunt dispuşi să-l suporte pe Rababoc. „N-a făcut nimic, decât să dea pamânturile oamenilor la «ocoliţii» lui“, ştie Veronica Rădulescu (48 de ani), indignată că terenurile bunicului ei, veteran de război, au ajuns la consilierii primarului.
Altfel, consilierul Adi Minune „ştie ce se-ntâmplă“, deşi pare cam dezorientat: „Am venit că tre’ să fiu alături de oameni. Ştiu ce se-ntâmplă, oamenii vor să ceară în stradă anularea deciziei BEC, dar BEC hotărăşte şi noi ne supunem. Dacă susţinătorii candidaţilor preşedintelui ţării ies în stradă şi cer anularea alegerilor, se poate schimba preşedintele? Vrem să reieşim la vot, cum a zis BEC, dar 2.000 de oameni vor vota tot cu noi. Eu nu-i pot ţine în frâu“, atenţionează Minune.
Cert este că, la Ştefăneşti, poporul vrea o schimbare. Un veteran al locului explică şi ce fel de schimbare: „De 21 de ani, Rababoc şi oamenii lui - a lui Nucică, Paraschivii, ăia cu vilele alea mari - au câştigat prin fraudă. Rababoc mai avea patru ani şi stătea mai mult decât Ceauşescu!“.
"Am venit că tre’ să fiu alături de oameni. Ştiu ce se-ntâmplă, oamenii vor să ceară în stradă anularea deciziei BEC, dar BEC hotă răşte şi noi ne supunem." - Adi Minune, manelist
PROPAGARE Revoltă şi la Sinteşti
Şi localnicii din Sinteşti au ieşit din nou în stradă pentru că nu au fost lăsaţi să voteze. Protestul a început încă de luni, când peste 100 de oameni au cerut reluarea alegerilor desfăşurate pe 1 iunie. Biroul Electoral Central a decis ieri să amâne luarea unei decizii în acest sens, un verdict urmând a fi dat în cursul zilei de astăzi. Locuitorii din Sinteşti reclamă faptul că duminică au aşteptat ore întregi să ajungă la urne. Răbdarea lor a fost în zadar: la ora 21.00, uşile secţiilor de votare au fost închise şi sute de persoane nu au mai putut să-şi exprime opţiunea electorală. În plus, ei se plâng şi de atitudinea forţelor de ordine, cărora le-au reproşat că i-au îmbrâncit fără motiv. Protestul care a încins spiritele la Sinteşti a debutat la începutul săptămânii, când localnicii au blocat timp de mai multe ore drumul principal al satului, în speranţa că autorităţile le vor acorda mai multă atenţie. Problemele legate de procesul electoral desfăşurat în localitatea ilfoveană sunt similare cu cele de la Ştefăneşti, punct devenit etalon pentru disputele dintre alegătorii revoltaţi.