McCain, în umbra lui Palin

McCain, în umbra lui Palin

Coechipiera candidatului republican marchează puncte pentru acesta în lupta cu democratul Barack Obama.

Convenţia republicană şi alegerea guvernatoarei de Alaska drept candidată la vicepreşedinţie i-au adus rapid republicanului John McCain un avantaj în lupta pentru preşedinţie în faţa rivalului său democrat Barack Obama. Candidatul democrat este devansat cu patru procente de John McCain (46% faţă de 50%), potrivit unui sondaj USA Today/ Gallup, publicat duminică, relevă Reuters.

Este vorba despre cel mai mare avans înregistrat de candidatul republican începând din luna ianuarie. Un sondaj similar, făcut înainte de Convenţia republicană, care a avut loc săptămâna trecută, îl plasa pe Obama pe primul loc, la o diferenţă de 7 procente. În acest timp, coechipiera lui McCain, Sarah Palin, captează toată lumina reflectoarelor, iar bătălia dintre tabere dusă pentru Biroul Oval pare să se dea între candidatul democrat pentru preşedinţie şi candidata republicană pentru vicepreşedinţie. Vicepreşedintele, locomotiva preşedintelui Unul dintre semnale a fost dat de atitudinea lui Barack Obama, în vârstă de 47 de ani, care a provocat-o pe Sarah Palin la o confruntare pe terenul de baschet, potrivit unui interviu pentru ABC, relatează AFP. Obama, care joacă frecvent baschet, a evitat, totuşi, să-l provoace la „duel“ pe adversarul său direct, John McCain, care practică vânătoarea.

„Ea are aerul că ar fi un bun jucător, a jucat în liceu“, a spus Obama, comentând abilităţile lui Palin în materie de baschet. De altfel, aceasta este numită „Sarrah Barracuda“ pentru reputaţia de jucătoare de baschet feroce pe vremea liceului. Palin a practicat şi vânătoarea de elani în Alaska, stat unde este guvernatoare. De altfel, Sarah Palin îl face pe John McCain, în vârstă de 72 de ani, să pară mai bătrân decât este, comentează „New York Times“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar alegerea lui Palin a fost o mişcare strălucită pentru că America nu iubeşte nimic mai mult decât o nouă celebritate, iar guvernatoarea de Alaska s-a transformat deja într-o vedetă. Analiştii apreciază, de asemenea, că aceasta îl devansează pe McCain în materie de talent oratoric. Cvasinecunoscută până acum circa două săptămâni, guvernatoarea de Alaska a stârnit reacţii puternice în rândul votanţilor. Conform sondajului amintit, acum, 29% afirmă că Palin îi determină să voteze cu McCain, iar 21% susţin contrariul. STRATEGIE Palin străluceşte prin absenţă Criticată pentru lipsa sa de experienţă, Palin susţine că nu se teme să răspundă întrebărilor presei, chiar dacă deocamdată nu a ieşit la rampă. „Va accepta un interviu când va considera că este timpul“, a declarat, duminică, pentru Fox News, directorul campaniei lui McCain, Rick Davis. Deocamdată, în jurul lui Palin s-a iscat un nou scandal după ce vedeta de televiziune Oprah Winfrey, favorita americanilor, a refuzat să o aibă pe republicană ca invitată în studio.

Susţinătoare a lui Barack Obama, Oprah a explicat că guvernatoarea de Alaska ar fi o invitată excepţională, însă numai după terminarea campaniei. Palin se află în atenţie şi din cauză că este anchetată referitor la motivele pentru care l-a demis la începutul acestui an pe şeful departamentului de siguranţă publică al statului Alaska, Walt Monegan.