„Mătuşa Tamara“, rătăcită prin Cameră

„Mătuşa Tamara“, rătăcită prin Cameră

Conducerea Camerei Deputaţilor nu a dat ieri un răspuns la solicitarea procurorului general Laura Codruţa Kovesi de a trimite două dosare ale lui Adrian Năstase - „Mătuşa Tamara“ şi „Zambaccian 2“ - direct în plen.

Biroul Permanent a convenit să ceară Comisiei juridice să formuleze, în timp de 30 de zile, un răspuns scrisorii trimise de procurorul general, a anunţat Valeriu Zgonea, secretar al Biroului Permanent. Decizia a fost luată cu şapte voturi „pentru“, ale PSD şi PDL, şi patru abţineri, ale PNL şi UDMR. Adrian Năstase, prezent la dezbateri în calitate de vicepreşedinte al Camerei, nu a votat.

Astfel, Comisia juridică urmează să discute scrisoarea procurorului general, după care va trimite un punct de vedere Biroului Permanent.

Pe baza acestui răspuns, conducerea Camerei va decide procedura care trebuie urmată. Este posibil, de exemplu, să se decidă că dosarele trebuie să ajungă din nou la Comisia juridică, deşi deputaţii jurişti s-au mai pronunţat în privinţa lor. Doar după parcurgerea acestui traseu dosarele ar putea ajunge la plen. Raportul Comisiei juridice are caracter de recomandare, plenul urmând să ia o decizie cu majoritatea voturilor celor prezenţi. Dosare plimbate

În scrisoarea trimisă Camerei Deputaţilor, procurorul general îşi justifica solicitarea de a obţine un vot al plenului prin faptul că dosarele au urmat deja traseul procedural, trecând inclusiv prin Comisia juridică. Kovesi a contestat decizia Biroului Permanent, care a retrimis cele două dosare la Parchet. Procurorul general a atras atenţia că, potrivit Constituţiei, „atribuţia de a se pronunţa asupra sesizărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aparţine în exclusivitate plenului Camerei Deputaţilor şi nu poate fi cenzurată de Biroul Permanent“.

Cele două dosare au fost trimise Camerei Deputaţilor în august 2008, iar Comisia juridică a decis în septembrie că probele şi documentele trimise de procurori sunt nule, pe baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe 10 decembrie 2008, Biroul Permanent a decis să solicite procurorilor noi probe în cele două dosare, invocând argumentele deputaţilor jurişti.

Ne puteți urmări și pe Google News