Obiectivul lor este de a face ca grupul Europa naţiunilor şi a libertăţilor (ENL), din care deja fac parte Lega italiană, Adunarea Naţională franceză şi FPÖ austriac, sau Vlaams Belang flamand, să devină a treia forţă a Parlamentului European, un loc râvnit şi de liberalii de la ALDE şi ar putea sta în faţa aleşilor francezi ai lui Macron. Matteo Salvini  a înmulţit în aceste săptămâni adunările electorale, apelând fără odihnă la electorii săi să se mobilizeze.

Daţi-mi o mână de ajutor pentru a deveni primul partid în Europa, pentru a lua cheile casei noastre, Europa 

"Alegerile europene sunt un referendum între viaţă şi moarte, între trecut şi viitor, între o Europă liberă şi un Stat islamic bazat pe teamă'', s-a lansat el, calificându-i negativ pe ''complicii lui Merkel, Macron şi Soros''. ''Europa nu este puternică fără naţiuni puternice'', a întărit Marine Le Pen care promovează ca şi Salvini ''o Europă a naţiunilor şi a cooperării'', în locul unei Uniuni europene federaliste.

Neînţelegeri şi neîncredere

Fiecare ţară din UE are partide naţionaliste şi suveraniste, dar nu toate marşează spre ENL, divergenţele apărând la capitolul legăturile cu Rusia, notează Le Point. În timp ce Salvini şi Le Pen sunt pentru relaţii normale cu Putin, ei se confruntă cu respingerea ideii de către naşionaliştii din fostele ţări comuniste. Aceleaşi divergenţe apar în prvinţa migranţilor: unii vor redistribuirea acestora în mod egal tuturor ţărilor din Uniune, alţii îi doresc expulzaţi. 

Alte partide naţionaliste se vor deplasa la Milano, precum cel bulgar Volya sau cel slovac Sme Rodina 

Nu se ştie nimic despre participarea partidului de sorginte naţionalistă din România, PUR, dar se ştie precis că FIDESZ unguresc şi PIS din Polonia vor fi absente, probabil că vor opta după 26 mai. Să nu fie prea târziu…fiindcă ''nici în căruţă, nici în teleguţă'' s-ar putea să fie contraproductiv pe termen mediu…

 

Te-ar putea interesa și: