Matei Vișniec a câștigat Premiul „Augustin Frăţilă”

Pe 9 decembrie, în cadrul unei ceremonii restrânse, a fost acordat Premiul literar „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro de către compania Philip Morris Trading, care continuă astfel, pentru a treia oară consecutiv, parteneriatul început în 2012 cu Uniunea Editorilor din România, Asociaţia Casa de cultură, Editura ALL și Aqua Carpatica. Premiul literar „Augustin Frăţilă”, ediţia a III-a, a desemnat romanul anului 2013 „Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec, Editura Cartea Românească. Selecţia a fost făcută de criticii literari Alex.

 Ştefănescu, Tudorel Urian şi Daniel Cristea-Enache şi de cititori activi din mediul online. 22 de bloggeri au decis, în etapa a doua a concursului, care este cel mai bun roman, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărei proze finaliste.

Romanul „Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec a primit cel mai mare punctaj şi a fost răsplătit cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”. „Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec, spune o altfel de poveste. Într-o bună zi, librăriile nu vor mai vinde romane, ci computere concepute să scrie romane, în funcţie de fantasmele secrete ale oamenilor. Absolut nimeni nu va mai fi interesat de cărţile altuia, ne vom citi propriile romane. Toţi vom fi scriitori, iar talentul nu va mai fi un privilegiu. Cei mai vanitoşi sau mai frustraţi dintre noi vor încerca, poate, să angajeze şi câte o fiinţă umană, căreia să-i ceară să citească romanele scrise în numele nostru de către softuri sofisticate. Aceşti „cititori de profesie” – ei înşişi scriitori – vor fi atât de rari, încât vor cere să fie plătiţi foarte scump, iar uneori, chiar cu preţul vieţii. Matei Vişniec a mărturisit că acest premiu înseamnă „enorm” pentru el şi că „nu s-a îndepărtat niciodată de cetăţenia, viaţa şi identitatea” sa. Şi anume limba română.

Dramaturgul Vişniec, interzis în anii ,80

Matei Vişniec s-a remarcat în anii ’80 ca poet, apoi ca dramaturg ale cărui piese au fost interzise pe scenele profesioniste. În 1987 se stabileşte în Franţa, unde lucrează pentru Radio France Internationale. Romanul „Negustorul de începuturi de roman” a fost distins cu Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi şi Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT Iaşi, 2014),şi a fost nominalizat la Premiile revistei „Observator cultural”.