Evenimentul Zilei > Economie > Promisiunile USL, misiune imposibilă! IATĂ ce deficit ar crea introducerea lor de la anul
Promisiunile USL, misiune imposibilă! IATĂ ce deficit ar crea introducerea lor de la anul

Promisiunile USL, misiune imposibilă! IATĂ ce deficit ar crea introducerea lor de la anul

Dacă toate măsurile anunţate de guvernul Ponta vor fi implementate din 2013, defi citul bugetar ar ajunge la 5% din PIB.

Măsurile pe care membrii USL le prezentau drept "perfect posibile" până a veni la guvernare sunt sarcini grele pentru Executivul Ponta.
Asta şi pentru că, odată implementate, ar duce la adâncirea deficitului până la cote ce nu ar mai permite continuarea acordului cu FMI.
Încă 2,5% din PIB
Astfel, reîntregirea salariilor, anunţată iniţial de Guvernul Ungureanu, ar fi implicat o cheltuială de 1,5 miliarde de lei pentru jumătatea de an din 2012. Cum în 2013 vor fi plătite salariile întregi, bugetul va cheltui 3 miliarde de lei.
Circa 100 de milioane de lei lunar înseamnă restituirea CAS pensionarilor, care va continua timp de zece luni în 2013, cu un impact bugetar de un miliard de lei.
Totodată, un miliard de lei era economia estimată de guvernanţi când au micşorat indemnizaţia mamelor, în 2010. Bani care, în 2013 vor deveni cheltuială.
Reducerea CAS la angajator cu 5 puncte ar însemna, conform exministrului de finanţe Bogdan Drăgoi, 2,3 miliarde de lei pentru şase luni, deci 4,6 miliarde de lei pentru întregul 2013.
Altă promisiune este cota redusă de TVA pentru alimentele de bază. În 2003, când Guvernul Năstase îşi asumase aceeaşi sarcină, pâinea şi laptele ar fi beneficiat de cotă redusă.
Per total, 250 de milioane de euro, deci peste un miliard de lei, n-ar mai fi venit la buget. Cumulat, măsurile adâncesc deficitul cu 10,5 miliarde de lei.
Cheltuieli sigure, venituri în suspans
Dacă luăm în calcul şi ce pierde bugetul din impozitul progresiv pe venit şi presupunem o abordare in extenso a cotei reduse de TVA pentru alimente, respectiv aplicarea acesteia la carne, ouă, ulei şi alte produse, de asemenea "de bază", se ajunge la un deficit egal cu cel asumat, de 16 miliarde de lei.
În total, deficitul bugetar ar ajunge la 5% din PIB, faţă de 2,5%, ţinta asumată. E drept, unele măsuri ar urma să conducă şi la creşterea veniturilor.
De exemplu, majorarea salariilor ar aduce în plus un miliard de lei la bugetul de pensii, care se compensează însă cu neîncasarea CAS de la pensionari.
Deocamdată, USL nu a prezentat un plan clar de buget pentru măsurile anunţate. "Ar fi irelevant însă să prezentăm un calcul în condiţiile în care strategia fiscală va fi redefinită şi presupune un impact important şi pe partea de venituri, care vor creşte. Se majorează, de exemplu, redevenţele", a declarat, pentru EVZ, economistul Liviu Voinea, care ar urma să preia funcţia de secretar de stat în Finanţe.
Guvernul Ponta mizează, de asemenea, pe creşteri de venituri din consum sau din sporirea locurilor de muncă. Miza este, însă, pe termen lung, iar veniturile, incerte.
"Ar fi irelevant să prezentăm un calcul. Strategia fi scală va fi redefi nită şi presupune un impact important şi pe partea de venituri, care vor creşte". LIVIU VOINEA, economist