Măsurile pentru plafonarea prețurilor din Ungaria și Croația au eșuat. Cum au încercat să combată inflația

Situație economică dificilă în Italia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Inflația a afectat dur Uniunea Europeană, iar guvernele n-au găsit altceva mai bun de făcut decât să ia măsuri precum mercurialele lui Ceaușescu, din ultimii ani de comunism: au plafonat prețurile. Doar că acum sunt nevoite să recunoască eșecul acestor măsuri economice socialiste.

Croația și Ungaria sunt cele două țări din Uniunea Europeană care au introdus plafonări de preț pentru alimente. Datele Eurostat au arătat că măsura aceasta de a ieftini coșul de cumpărături nu s-a bucurat de succes. Inflația alimentară din Croația a crescut cu 19,7% doar în perioada ianuarie 2022-ianuarie 2023, cu 1% mai mult față de media țărilor europene. În ceea ce privește Ungaria, procentul s-a majorat cu 62.4 puncte. Totuși, datele Biroului Național de Statiscă maghiar arată că inflația a crescut cu 44,8 pe parcursul ultimului an și nu cu 62,4%.

Studiul realizat de Asociația Producătorilor și Distribuitorilor Aeoc a arătat cum inflația alimentară continuă să crească în cele două țări europene în ciuda plafonărilor impuse. O stilcă de un litru de ulei se vinde în Croația la prețul maxim de 2,12 euro, iar aceeași cantitate de lapte cu maxim 0,98 euro. În ceea ce privește un kilogram de făină, prețul maxim este de 0.80 euro. Supermarketurile din Ungaria au fost obligate să plafoneze prețurile la zahăr, ulei de floarea-soarelui, lapte, piept de pui și pulpă de porc.

Măsurile europene privind inflația nu au avut succes

Este important de precizat că inflația din Ungaria este cu aproape 50% mai mare față de media din UE pentru aceeași perioadă. În plus, factorul decisiv în ceea ce privește stabilirea prețurilor alimentelor este reprezentat de accesibilitatea la acele produse. Nivelul inflației dintr-o țară spune destul de multe lucruri despre economia din acel stat fără să mai fie nevoie să analizezi și alte date. Biroul de Statistică a arătat că veniturile maghiarilor au crescut cu 2,6% în același interval.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a transmis că Guvernul de la Budapesta o să mențină măsurile de plafonare până când nivelul inflației va scădea considerabil. Autoritățile se așteaptă ca inflația să ajungă la o singură cifră până la finalul acestui an. Este important de precizat că alte guverne nu au mai impus plafonări de preț.

Autoritățile din Spania au redus TVA-ul la unele alimente de bază și au lansat un pachet de măsuri privind combaterea inflaţiei. Măsurile nu au avut niciun rezultat. Franța este țara care a investit cei mai mulți bani pentru combaterea inflației, până la 20 de miliarde de euro. Guvernul german se află pe locul al doilea cu 12 miliarde de euro, iar Spania închide clasamentul cu 10 miliarde de euro. Portugalia, Grecia şi Italia au cheltuit cel mai puţi: 725, 650 şi respectiv 500 milioane de euro, potrivit Ziarul Financiar.