Măsurile fiscale lovesc în fotbal. Probleme pentru cluburile finanțate din bani publici

Fotbal. Sursa foto: Dreamstime.com

Măsurile fiscale propuse de Guvern vor avea consecințe asupra cluburilor sportive finanțate din bani publici. Cele mai afectate vor fi echipele din Liga I care nu vor mai plăti salariile jucătorilor la nivelul solicitat de aceștia. Or, în cazul în care nu vor fi identificate soluții alternative, cel mai probabil aceste grupări se vor desființa.

Măsurile fiscale lovesc în fotbal, provocând probleme mari cluburilor de sport finanțate din fonduri de la bugetul public. Actul normativ stabilește că un club sportiv care accesează fonduri publice trebuie să plafoneze salariile la cel mult 6.000 de euro lunar, pentru un angajat. Măsura se aplică atât jucătorilor, cât și antrenorilor.

Tot ce depășește acest plafon va trbui susținut din alte surse financiare. Este vorba despre drepturi TV, publicitate, bilete etc. Mai mult. aceste venituri vor trebui evidențiate foarte clar în contabilitate. În caz contrar vor fi considerate deturnare din fonduri publice.

Măsurile fiscale lovesc în fotbal, dar nu și în cel finanțat din fonduri private. De menționat că nu sunt afectate contractele în derulare, ci doar pe cele viitoare. Angajamentele ce vor intra în vigoare după ce legea va fi adoptată.

Într-o astfel de situație sunt un număr de opt cluburi din Liga I. Este vorba despre Voluntari, UTA, U Cluj, Hermannstadt, FC Botoșani, Poli Iași și Oțelul Galați. Acestea sunt finanțate de autoritățile locale și vor trebui să se conformeze.

Într-o situație oarecum ciudată se află clubul Sepsi Sf. Gheorghe. Acesta este finanțat din fonduri publice, însă nu provin de la statul român. Sepsi este o echipă care primește finanțare de la guvernul maghiar, de la Budapesta. Și, se pare că nu va fi afectată de măsurile fiscale. 

Fiul lui Gică Popescu s-a transferat la FC Voluntari Sursa: facebook/ FC Voluntari

Măsurile fiscale lovesc în fotbal

Guvernul urmează să adopte o serie de modificări fiscale ce vor afecta și sportul profesionist, inclusiv fotbalul.  O parte dintre acestea au fost criticate de reprezentanții cluburilor sportive care se bazează pe finanțarea publică. Este vorba, în special de prevederea la care am făcut referire mai sus. Măsurile fiscale lovesc în fotbal, dar nu și în cel finanțat din fonduri private.

Se limitează salariul maxim pe care îl pot plăti cluburile finanțate din bani publici la 30.000 de lei net pe an. Este vorba despre aproximativ 6.000 de euro pe lună

Pe de altă parte, măsurile fiscale par a fi în avantajul fotbalului finanțat din fonduri private. Aceste cluburi nu vor fi obligate să se conformeze limitelor salariale. Astfel, cluburile care obțin venituri din drepturi TV, sponsorizări, transferuri sau alte surse proprii și vor stabili propria politică salarială.