Serviciile secrete rusești vor lua măsuri suplimentare de securitate pentru ambasadele țării în străinătate, în urma asasinării diplomatului Andrei Karlov (foto) la Ankara.Implicarea Rusiei în Siria

Andrei Karlov (62 de ani) a fost împușcat mortal, luni seara, în timp ce ținea un discurs la o expoziție fotografică la Ankara.

Atacatorul, Mevlut Mert Altintas (22 de ani), era polițist turc și, aparent, protesta față de implicarea Rusiei în războiul din Siria. A fost, la rândul lui, ucis de forțele speciale turce.

Președintele turc, Recep Erdogan, a declarat că atacul era menit să deterioreze legăturile dintre cele două țări. Nu se știe, deocamdată, dacă atacatorul, membru al forțelor speciale turcești, avea legături cu vreo grupare teroristă. El a tras opt gloanțe, conform declarațiilor martorilor oculari, și a fost ucis, 15 minute mai târziu, în schimbul de focuri cu polițiștii.

Altintas s-a născut în Soke, provincia Aydin, în vestul Turciei, în 1994, și a urmat cursurile unei școli speciale pentru antrenarea viitorilor polițiști. El se afla în concediu medical, după cum scrie ziarul turc Huriyet. Conform altui cotidian, Daily Sabah, Altintas a declanșat alarma detectorului de metale, cu arma sa, dar a prezentat legitimația de polițist și a fost lăsat să intre. Presa turcă scrie că este posibil ca tânărul să fi avut legături cu mișcarea clericului exilat în SUA, Fethullah Gulen. Totuși, mișcarea respectivă a condamnat atacul și a negat orice legătură cu teroristul.

Relații reci

Anul trecut, a avut loc o criză diplomatică majoră între Rusia și Turcia, când un avion turc a tras asupra unei aeronave rusești, în apropiere de granița siriană. Atunci, Moscova a cerut Turciei să prezinte scuze și a impus sancțiuni – în special eliminând cursele charter cu turiști ruși.

Rusia și Turcia au căzut de acord acum că asasinarea a fost un act de „provocare”. Într- un discurs televizat, Vladimir Putin a spus că „fără îndoială, actul criminal a fost menit să afecteze normalizarea relațiilor bilaterale și procesul de pace din Siria”. Turcia a dat asigurări că va avea loc o anchetă amplă, iar responsabilii vor fi trași la răspundere.