Evenimentul ZileiPoliticaMăsuri pentru sinistraţi şi reducerea accidentelor rutiere

Măsuri pentru sinistraţi şi reducerea accidentelor rutiere

Măsuri pentru sinistraţi şi reducerea accidentelor rutiere
Guvernul a aprobat ieri alocarea unor ajutoare pentru câteva familii afectate de inundaţii, dar şi noi reguli pentru siguranţa rutieră, pentru că avem cel mai mare număr de decese în accidente din Europa

Astfel, printre actele normative care au luat ieri avizul Guvernului se numără:

1. Ajutoare pentru sinistraţi – 20 de familii aflate în situaţi dificile cauzate de inundaţii, cărora le-au fost afectate locuinţele şi alte bunuri, vor primi în total suma de 95.000 lei. Aceste familii sunt din județele Bacău, Bistrița-Năsăud, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Vaslui și Vâlcea. Alte trei familii din județul Vâlcea, ale căror locuințe au fost afectate de alunecări de teren și necesită lucrări de reparații și de consolidare, vor primi 4.500 de lei.

Alte 234 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite cauzate de starea de sănătate sau sărăcie extremă ori alte cauze care pot conduce la excluziunea socială, vor beneficia de ajutoare de urgență în valoare de 815.600 lei.

2. Modificări la statutul poliţistului, având în vedere, printre altele, stabilirea tipologiei și duratei cursurilor pentru formarea în carieră, precum și a celor care asigură formarea profesională continuă a polițistului. Această reglementare va permite și formarea polițiștilor proveniți prin încadrare directă. De asemenea, modificările vizează aspecte referitoare la modificarea și suspendarea raportului de serviciu al polițistului, dar şi legate de ocuparea posturilor vacante.

3. Reguli mai clare pentru auditul şi inspecţia de siguranţă rutieră – aplicarea corespunzătoare a Auditului de Siguranță Rutieră poate scădea numărul accidentelor rutiere cu până la 60%.

Astfel, în caz de accident rutier grav, Autoritatea Rutieră Română va realiza, la notificarea Poliției Rutiere, o inspecție pentru a identifica eventualele cauze legate de infrastructură care au favorizat sau cauzat producerea accidentului. În cazul în care administratorii drumurilor publice nu vor remedia deficiențele constatate la inspecția de siguranță rutieră, în termenele stabilite, vor fi sancționați cu amendă între 1.000 lei și 100.000 de lei.

Bani pentru locuinţe ANL

4. România va împrumuta 175 de milioane de euro pentru construcția de locuințe pentru persoane sau familii tinere din România, destinate închirierii, potrivit unui proiect de lege adoptat de Executiv în ședința de ieri.

5. Un sprijin financiar în valoare de 110,5 milioane de euro va fi alocat agricultorilor sub formă de ajutoare naționale tranzitorii și scheme de sprijin cuplat în sectorul vegetal, pentru anul de plată 2015.

6. Totodată, 68 milioane lei vor fi alocate pentru susținerea integrării copiilor cu cerințe educaționale speciale, respectiv copii cu deficiențe de învățare, cu dificultăți de adaptare, cu dizabilități, în învățământul de masă. Banii vor fi utilizaţi pentru hrană, rechizite sau îmbrăcăminte.


Accesează: