Pastilele care nu se mai găsesc, EXCLUSE din lista de compensate. Cum încearcă statul să combată crizele de medicamente
- Cristina Lica
- 29 februarie 2012, 17:56
După retragerea din România a companiei Mundifarma, furnizoare de morfină, autorităţile au identificat trei categorii de medicamente „sensibile” care ar putea genera noi crize.
O primă categorie o reprezintă cele 30 de medicamente ieftine pentru cancer, care au fost retrase de pe piață pentru că nu aduc profit, aşa că Ministerul Sănătăţii le va achiziţiona direct şi le va distribui prin Unifarm, reţeaua naţională de distribuție a medicamentelor. Se schimbă metoda de calcul pentru taxa clawback O a doua categorie "sensibilă" o reprezintă medicamentele care au constituit reper pentru stabilirea preţului de decontare şi care nu se mai găsesc pe piaţă, fiind foarte ieftine. Astfel, pacienții care mergeau la farmacie să-și ridice rețetele erau nevoiți să plătească diferența pentru că nu găseau aceste produse ieftine. Toate medicamentele care există doar cu numele pe piață vor fi scoase de pe lista medicamentelor compensate. Autorităţile sunt deschise propunerilor ce vin din partea producătorilor de medicamente şi spun că vor schimba metoda de calcul a taxei clawback, care se aplică tuturor medicamentelor care se vând peste bugetul fix prevăzut pentru medicamente. Astfel, pastilele care se vând peste acest plafon vor fi impozitate la preţ de producător, nu la preţ de raft, așa cum se întâmplă acum. Soluții pentru medicamentele aduse de un singur producător O a treia categorie de risc este cea a medicamentelor care sunt aduse de un producător unic, cum s-a întâmplat în cazul morfinei şi cum se întâmplă și pentru boli precum diabetul, TBC, boli cardiovasculare etc. Autorităţile vor încheia contracte cost-volum cu aceşti producători, care să fie avantajoase atât pentru ei, cât și pentru pacienți. Toate aceste măsuri au fost anunţate în cadrul unei conferinţe organizate de Ministerul Sănătăţii, la care a participat ministrul Ladislau Ritli, secretarul de stat Vasile Cepoi şi preşedintele CNAS Lucian Duţă. CITIȚI ȘI:
- Cum au fost taxaţi producătorii de medicamente şi pentru ce n-au vândut. "E nevoie urgent de plafoane la reţete compensate şi gratuite"
- Se mai pregătește ceva în Sănătate. Șeful CNAS: "Statul va cumpăra direct medicamente ieftine"
- EFECTE NEAȘTEPTATE: Taxa clawback va duce la concedierea a 1.000 de oameni
- Principalul producător de morfină pleacă din România