Evenimentul Zilei > International > Măsuri extreme de securitate într-un oraș din SUA, după violențe provocate de rasism
Măsuri extreme de securitate într-un oraș din SUA, după violențe provocate de rasism

Măsuri extreme de securitate într-un oraș din SUA, după violențe provocate de rasism

Baltimore este în stare de urgență, în urma unor proteste violente izbucnite după ce un tânăr de culoare a fost înjughiat mortal, în arestul poliției.

Starea de asediu a fost instituită pentru o săptămână, iar pe străzi vor fi trimiși 5.000 de membri ai Gărzii Naționale. În noaptea de luni spre marți, o clădire aflată în construcție a fost incendiată, iar cu câteva ore înainte zeci de oameni au intrat în confruntări violente cu polițiști, 15 ofițeri fiind răniți.

Moarte suspectă

Freddie Gray, un tânăr afroamerican de 25 de ani, a murit în 19 aprilie, după o săptămână în comă. Departamentul de Justiție anchetează unde și când a fost înjunghiat bărbatul. Autoritățile au suspendat din funcție șase polițiști implicați în acest caz. Violențele de luni au izbucnit imediat după înmormîntarea lui Gray, la care au asistat mii de oameni.

Incidentele au loc după ce mai mulți afro-americani au fost ucişi de poliţişti albi, acuzaţi de rasism şi de folosirea în exces a forţei față de suspecţii pe care-i reţin.

SUA se confruntă cu tensiuni rasiale, reaprinse de mai multe erori ale poliţiştilor, care au provocat zeci de manifestaţii și revolte. Nemulţumirea a fost cu atât mai mare, cu cât poliţiştii respectivi n-au fost inculpaţi. La începutul lunii, un poliţist alb a fost acuzat de uciderea unui bărbat de culoare, pe care l-a doborât cu cinci gloanțe în spate, dramă filmată de un trecător.

Măsuri de securitate

Primarul din Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, a subliniat diferența între protestatarii pașnici, care vor să se facă dreptate, și huliganii care incită la violență. Demonstranții au aruncat cu pietre, cărămizi și sticle în polițiști, iar aceștia au răspuns cu gaze lacrimogene. Școlile au fost închise ieri.

Președintele Barack Obama a declarat că administrația sa este gata să acorde asistență, dacă este nevoie. Guvernatorul statului Maryland a explicat că a apelat la Garda Națională ca o ultimă soluție și nu a luat această decizie cu inima ușoară, dar situația a scăpat de sub control.