Epidemia de coronavirus și reapariția unui număr mare de cazuri a făcut ca autoritățile belgiene să impună măsuri de o duritate fără precedent.
Astfel, în multe locuri din Belgia, obligativitatea purtării măștii de protecție a devenit una permanentă, nefiind acceptat scuze de niciun fel. De exemplu, belgienii care vor să bea apă, să fumeze o țigară sau să mănânce o înghețată în timp ce se află pe stradă, sau în orice alt loc public, vor fi amendați cu sume cuprinse între 250 și 350 de euro, dacă își vor scoate măștile de protecție.
Dispozițiile autorităților sunt clare, iar masca de protecție este obligatorie atunci când belgienii se află în piețe, piețe de vechituri, străzi comerciale, locuri aglomerate, clădiri publice.
De exemplu, purtarea măştii de protecție este un lucru obligatoriu, încă din 12 august, în regiunea Bruxelles, care numără 1.2 milioane de locuitori. Autoritățile medicale din Belgia susțin că măsurile dure au fost aplicate ca urmare a numărului foarte mare de persoane decedate, care se ridică la peste 10.000 de victime.
„Mulți oameni își scot masca pentru a fuma o țigară, a mânca înghețată sau a bea apă. Ceea ce nu este permis. Abia după ce te-ai așezat, masca poate fi îndepărtată în siguranță, altfel, amenda este cuprinsă între 250 și 350 de euro. Mai mult, dacă un client intră fără mască în unitatea respectivă, amenda este de 750 de euro pentru restaurant", scriu jurnaliștii belgieni.
De exemplu, explică un jurnalist belgian, dacă te afli pe stradă poți fi amendat cu 350 de euro, doar pentru că ai îndepărtat masca de protecție de pe față, pentru câteva secunde, pentru a bea un pic de apă. Dacă vrei să facă asta, e musai să mergi la o terasă, să te așezi la masă și să comanzi o sticlă cu apă. Doar la terasele publice este permisă scoaterea măștii de protecție.
De altfel, măsurile dure luate de autoritățile belgiene au dus la revolta populației. În Belgia au existat deja mai multe episoade în care oamenii s-au luat la bătaie cu polițiștii, fie că erau pe plaje sau în alte locuri. În urmă cu o săptămână, sute de persoane au manifestat la Bruxelles împotriva restricţiilor anti-COVID, unii acuzând autorităţile şi experţii că se află în solda industriei farmaceutice. „Nu virusologii şi medicii vor dicta regulile în ţara noastră”, spun într-un cor oamenii.