Măsuri dure contra celor ce răspândesc știri false. Guvernul, acuzat că încalcă drepturile omului

Autoritățile din Maroc nu au milă pentru cei care răspândesc zvonuri sau informații false despre pandemia cu noul coronavirus. În opinia acestora, dezinformarea și răspândirea știrilor false fac la fel de mult rău ca și boala în sine.

Marocul a confirmat un număr de 61 de cazuri de contaminare și două decese provocate de îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Majoritatea celor infectați au luat virusul în străinătate. Guvernul a închis moscheile, școlile, cafenelele, restaurantele, precum și arenele sportive și de divertisment. De asemenea, a interzis zborurile internaționale de pasageri.

În acest context, poliția marocană a arestat mai multe persoane acuzate că răspândesc știri false și zvonuri despre noul coronavirus. Între cei reținuți se află și o femeie care, într-o posare pe canalul YouTube a afirmat că această boală nu exisăt și că ar fi vorba despre o invenție. Autoritățile au fost nevoite să adopte aceste măsuri deoarece, potrivit premierului marocan, Saad-Eddine El Othmani, știrile false sunt prima sursă de panică printre cetățeni.

Alți marocani au ajuns în arest deoarece s-au declarat nemulțumite de măsurile impuse de guvern pentru a împiedica răspândirea pandemiei Covid-19 și au îndemnat populația să nu le respecte.

Pe de altă parte, mai multe organizații care luptă pentru respectarea drepturilor omului acuză Marocul că încearcă să suprime dreptul la liberă exprimare, folosindu-se de această situație de criză.  În opinia acestor asociații, aceste atacuri la adresa celor care îndrăznesc să critice Guvernul și autoritățile marocane s-au înmulțit în utlimii ani și ar fi culminat cu trimitea în închisoare a unor persoane care au criticat lideri ai statului pe rețelele de socializare.