Marocul a confirmat un număr de 61 de cazuri de contaminare și două decese provocate de îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Majoritatea celor infectați au luat virusul în străinătate. Guvernul a închis moscheile, școlile, cafenelele, restaurantele, precum și arenele sportive și de divertisment. De asemenea, a interzis zborurile internaționale de pasageri.

În acest context, poliția marocană a arestat mai multe persoane acuzate că răspândesc știri false și zvonuri despre noul coronavirus. Între cei reținuți se află și o femeie care, într-o posare pe canalul YouTube a afirmat că această boală nu exisăt și că ar fi vorba despre o invenție. Autoritățile au fost nevoite să adopte aceste măsuri deoarece, potrivit premierului marocan, Saad-Eddine El Othmani, știrile false sunt prima sursă de panică printre cetățeni.

Alți marocani au ajuns în arest deoarece s-au declarat nemulțumite de măsurile impuse de guvern pentru a împiedica răspândirea pandemiei Covid-19 și au îndemnat populația să nu le respecte.

Pe de altă parte, mai multe organizații care luptă pentru respectarea drepturilor omului acuză Marocul că încearcă să suprime dreptul la liberă exprimare, folosindu-se de această situație de criză.  În opinia acestor asociații, aceste atacuri la adresa celor care îndrăznesc să critice Guvernul și autoritățile marocane s-au înmulțit în utlimii ani și ar fi culminat cu trimitea în închisoare a unor persoane care au criticat lideri ai statului pe rețelele de socializare.