Fără tichete de vacanță pentru o anumită categorie de bugetari. Datoria publică a țării a depășit pragul de 52%, motiv pentru care guvernanții de la Palatul Victoria sunt nevoiți să recurgă la noi măsuri de austeritate, printre care reducerea sporurilor și eliminarea unor facilități.
Fără tichete de vacanță pentru bugetarii de lux
Astfel, Guvernul trebuie să elimine două sute de mii de posturi vacante. Sporurile funcționarilor nu ar trebui să mai depășească 20% din salarii. În plus, din această vară o bună parte din bugetari riscă să nu mai primească tichete de vacanță.
Din luna iulie, o parte din angajații de la stat nu vor mai primi tichete de vacanță. Funcția „șef de birou” va fi desființată. De menționat este că voucherele de vacanță vor fi acordate doar bugetarilor a căror remunerație nu depășește pragul de 8.000 de lei net.
În privința aparatului administrativ, planul de austeritate prevede reducerea cu 20% a posturilor secretar de stat. În tot acest timp funcțiile de conducere vor fi blocate la cel mult 8% din numărul total al posturilor. Schimbări au fost anunțate și în privința remunerației.
Planul de austeritate va intra în vigoare de la 1 iulie
Guvernul și-a luat angajamentul prin noua lege a salarizării bugetare ca niciunul dintre sporurile funcționarilor să fie mai mare de 20%. Asta în condițiile în care sunt bugetari cu sporuri de 80%. Bugetarii cu normă întreagă de lucru primesc în prezent tichete de masă cu valoare fixă, 1.600 de lei/an.
Pentru angajații care lucrează în regim part-time sau la oră, suma primită de funcționari se calculează în funcție de numărul de ore lucrate raportată la valoarea maximă a tichetelor de vacanță pentru un program de opt ore. Un aspect care trebuie menționat constă în faptul că tichete de vacanță vor primi doar bugetarii care încasează cel mult 8.000 de lei net.
Tichete de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii de până la 8.000 de lei
„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță(…). Includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.
De asemenea, un alt aspect care merită menționat ține de faptul că se pot folosi tichete de vacanță pentru a plăti contravaloarea costurilor pentru transport și mâncare. Se mai poate plăti tratamentul balnear sau diverse activități recreative. Dar, pe lângă beneficii sunt și ceva restricții.
De exemplu, tichetele de vacanță se pot folosi doar în baza actului de identitate. Nu pot fi vândute sau folosite de o altă persoană în afară de titular.