Deputaţii ruşi urmează să aprobe marţi un proiect de lege ce prevede sancţiuni severe, de până la cinci ani de închisoare, pentru difuzarea de informaţii false cu privire la noul tip de Coronavirus.

Textul în prima şi a doua lectură au fost votate deja de parlamentari, iar a treia şi ultima lectură era aşteptată în timpul zilei.

Ce prevede textuâl? O persoană recunoscută ca fiind vinovată de difuzarea de informaţii „intenţionat false” care au dus la moartea unei persoane sau au avut consecinţe grave riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare şi o amendă de 2 milioane de ruble (23.000 de euro).

Dacă difuzarea de informaţii a adus prejudicii sănătăţii altei persoane, proiectul prevede de asemenea pedepsirea cu până la trei ani de închisoare şi o amendă de 1,5 milioane de ruble (n.r. – 17.300 de euro), potrivit  Agerpres, care citează AFP.

Toate propunerile fac parte dintr-un pachet legislativ ce prevede de asemenea pedepse mai aspre împotriva persoanelor care nu respectă izolarea prevăzută pentru limitarea propagării COVID-19.

Amintim că în prezent, conform cifrelor oficiale de la Kremlin, Rusia a înregistrat 1.836 de cazuri de contaminare şi 9 morţi din cauza temutului semnalat prima dată în China.

Se pare că situaţia este mult mai gravă din moment ce Moscova şi cei 12 milioane de locuitori ai săi au intrat luni în carantină generală. De asemenea, autorităţile din peste 10 regiuni ale Rusiei au adoptat o măsură similară cu aceea luată recent în Capitală.

Sursa foto: en.kremlin.ru