Evenimentul ZileiSportMăsură drastică luată de WTA. Turneele din 2022 din China au fost suspendate. Care este motivul

Măsură drastică luată de WTA. Turneele din 2022 din China au fost suspendate. Care este motivul

Măsură drastică luată de WTA. Turneele din 2022 din China au fost suspendate. Care este motivul
Din cauza situaţiei jucătoarei chineze Shuai Peng au fost suspendate turneele din China în 2022, a anunțat miercuri preşedintele Asociaţiei jucătoarelor profesioniste de tennis (WTA), Steve Simon. 

„Anunţ suspendarea imediată a turneelor WTA din China, inclusiv Hong Kong. Nu văd cum le-aş putea cere jucătoarelor noastre să participe, cu bună ştiinţă, la aceste turnee când Shuai Peng nu poate comunica liber şi, după cum pare, a suferit presiuni în acuzaţiilor de abuz sexual făcute.

Având în vedere situaţia actuală în acest caz, sunt foarte neliniştit în legătură cu riscurile pe care toate jucătoarele noastre şi staff-urile lor şi le-ar lua în cazul în care vom organiza turnee în China în 2022”, a spus Steve Simon.

Trebuie spun că niciun turneu WTA nu este prevăzut înainte de finalul acestui an, iar calendarul pe 2022 nu a fost publicat până acum.

În 2019 în China au fost organizate zece turnee WTA

În sezonul 2019, ultimul care nu a fost afectat de Covid-19, nu mai puţin de zece turnee au fost organizate în China, printre care şi Turneul Campioanelor, cu premii totale de 14 milioane de dolari, mai bine dotat decât echivalentul său masculin.

„WTA va face tot posibilul pentru a-şi proteja jucătoarele. În paralel, sper că liderii mondiali vor continua să se manifeste, pentru a i se face dreptate lui Shuai Peng şi tuturor femeilor, indiferent care vor fi consecinţele financiare”, se mai arată în comunicatul forului mondial.

Shuai Peng, 35 de ani, a dispărut timp de mai multe zile în noiembrie, după ce l-a acuzat de abuzuri sexuale pe un fost vicepremier chinez.

Numeroase vedete ale tenisului mondial, de la Chris Evert la Novak Djokovic, precum şi multe ţări occidentale, ca Franţa şi Statele Unite, dar şi Uniunea Europeană şi ONU, au cerut Chinei să facă lumină în legătură cu soarta jucătoarei chineze, care a fost dispărură o perioadă.

Peng a reapărut pe 21 noiembrie, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială.

Apoi, Shuai Peng a dialogat cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, într-o videoconferinţă.

Potrivit CIO, Peng a explicat că este ”sănătoasă şi în siguranţă” la locuinţa sa din Beijing, dar că şi-ar dori ca viaţa sa privată să-i fie respectată.

WTA a confirmat, sâmbătă, pentru AFP, că Steve Simon i-a trimis două email-uri, dar a menţionat că „e clară că răspunsurile i-au fost influenţate”, iar Simon rămâne „profund neliniştit” în legătură cu această situaţie, scrie Agerpres.


Accesează: