Măști de protecție ”home made”. Un conferențiar explică: lavetele și prosoapele de bucătărie sunt ideale

Prosoapele de bucătărie din hârtie, filtrele de cafea, ștergarele de vase sau lavetele cu microfibră – toate sunt făcute din materiale care au capacitatea de a opri particulele aproape la fel de bine ca o mască chirurgicală. Prin urmare se dovedesc extrem de eficiente în protejarea față de SARS-COV2.

O mască tip FFFP3, considerată cea mai eficientă în blocarea virusului, are capacitatea de blocare a microparticulelor de 0,3 micrometri de 94%.  Materialele care conţin bumbac sau cânepă reţin particulele submicrometrice în procent de peste 90%. Un profesor universitar de la Iași a demonstrat cum stau lucrurile.

În ultimele zile, împreună cu alți colegi,  profesori universitari, ingineri chimiști și textiliști, conf. univ.dr. Silviu Gurlui de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași a demonstrat  că materialele din care sunt realizate filtrele de cafea, prosoapele de bucătărie sau lavetele de şters praful ţin la distanță virușii. Mai exact, au o capacitate de filtrare aproape la fel de bună ca și măștile chirurgicale, reținând o cantitate extrem de mare de microparticule.

Totul a pornit de la  ideea de a găsi ”acasă” filtre potrivite, după ce măștile de protecție au lipsit din farmacii sau au ajuns să fier vândute la prețuri și de 10 ori mai mari. ”Populația caută soluții pentru a folosi cele mai bune materiale și mai ales pe cele avute ușor la îndemână. Se construiesc intensiv măști în toată țara.

În Iași, măcar două grupuri muncesc la un proiect cu imprimante 3D pt măști ce urmează a fi donate populației. Am recomandat anumite materiale (spre exemplu celofibră laminată de tipul celei folosite la filtrele de aspiratoare). Filtrele tip disc (șervețele demachiante), chiar și în două straturi, nu sunt suficient de eficiente (au 70% grad de reținere al particulelor de 0.3 micrometri)”, a notat conferențiarul pe pagina sa de Facebook la începutul săptămânii.

Zilele ce au urmat a cercetat diverse materiale aflate în fiecare gospodărie, pentru a da soluții românilor. ”Iată spre exemplu un singur șervețel tip prosop bucătărie (din alt material, mai scump) are o eficiență de 67% privind reținerea particulelor de 0.3 micrometri. Adică mai mare cu 13% decât cel testat anterior (prosop uzual). În două straturi, deja e o alternativă bună. Am testat și filtre de cafea.

Hârtia e foarte bună, 94% (n.r. – capacitatea de reținere a particulelor de 0,3 micrometri)!! Posibil că alte tipuri de filtre de cafea să fie mai prietenoase cu respirația. Dar respirația e încă mai grea prin această hârtie. Dar e bine de reținut pentru cei ce fabrică măști turnate cu imprimantele 3D. Ar putea fi folosită în combinație/mixtură, depinde mult de suprafață. Măștile primite ieri sunt foarte bune. Peste 90%.

Repet: testez eficiența reținerii particulelor submicrometrice. Aceste măști sau materiale folosite acum de avarie nu sunt testate biologic, din punct de vedere al compușilor alergici sau cum interacționează cu materialul biologic (gură, față, nas). Pentru oricare dintre aceste teste se fac măsurători în laboratoare specializate sau sub supravegherea medicilor acolo unde se știu cazuri senzibile/au alergie, etc. ”, a detaliat conferențiarul, pe pagina sa de socializare.

Sursa foto: Facebook / Silviu Gurlui