Măsoară-ţi poluarea din plămâni!

Măsoară-ţi poluarea din plămâni!

În majoritatea oraşelor din ţară, medicii vor evalua astăzi plămânii fumătorilor, cu ocazia „Zilei Mondiale fără Tutun“.

Românii care vor să-şi măsoare vârsta plămânilor sau concentraţia de monoxid de carbon din aerul pe care îl expiră o vor putea face astăzi în zonele centrale ale oraşelor, unde vor fi instalate corturi de către autorităţile de sănătate publică. Acţiunea este organizată cu ocazia „Zilei Mondiale fără Tutun“, campania Ministerului Sănătăţii urmărind în special educarea tinerilor în privinţa riscurilor la care se expun atunci când fumează. În Capitală, acţiunea se va desfăşura într-un cort amplasat în faţa Bisericii Kretzulescu, iar în ţară în zona centrală a majorităţii reşedinţelor de judeţ. Fumător de 48 de ani, plămâni de 98!

Bucureştenii interesaţi să-şi măsoare vârsta plămânilor sau concentraţia de monoxid de carbon în aerul expirat pot veni astăzi între orele 10.00 şi 18.00 la intersecţia dintre Strada Ion Câmpineanu şi Aleea Kretzulescu (în faţa Bisericii Kretzulescu). „Măsurarea monoxidului de carbon îi ajută pe fumători să vadă efectul acestui viciu asupra propriului corp: în aerul expirat de un fumător iese monoxid de carbon care poate fi mortal (este gazul care se produce în sobele cu cărbuni şi lemne)“, explică pneumologul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat de la Institutul „Marius Nasta“. Măsurarea vârstei plămânilor se face cu un spirometru, care evaluează funcţia pulmonară. „De multe ori, la fumători, diferenţa între vârsta reală şi cea a plămânilor este de zeci de ani. Un bărbat de 48 de ani căruia i-am făcut această măsurătoare avea plămâni de 98 de ani!“, exemplifică medicul. Mulţi români încep să fumeze de la 12-13 ani

Ultimele studii realizate de Comisia Europeană privind atitudinea cetăţenilor UE cu privire la consumul de tutun arată că aproximativ 6,5 milioane de români fumează (număr calculat în raport de cei 31% dintre respondenţii care au declarat că au „statut de fumător“ la Eurobarometrul valabil pentru 2007). Mai grav este însă faptul că, potrivit ultimului raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), cei mai mulţi fumători sunt în Capitală şi încep să se „drogheze legal“ de la vârste foarte fragede, şi anume 12-13 ani.

„Dacă ar fi să luăm în calcul doar pacienţii internaţi, anul trecut, în centrele de dezintoxicare din Bucureşti, putem spune că tutunul se află pe locul trei în «topul» drogurilor preferate de toxicomanii care apelează la tratament medical, după heroină şi alcool. Se remarcă însă o scădere a vârstei de debut în consumul de nicotină - 79% dintre toxicomani încep să fumeze înaintea vârstei de 14 ani. (...) De altfel, consumul de nicotină are o prevalenţă de peste 74% în rândul elevilor şi studenţilor“, susţin specialiştii ANA, care au întocmit şi un profil al fumătorului român.

„Dependentul de tutun în România este bărbat, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, care consumă în procente mici şi alte droguri, în special alcool. Frecvenţa consumului este zilnică, iar debutul a avut loc înaintea vârstei de 14 ani. Este elev şi, de regulă, se prezintă la tratament la recomandarea medicului generalist“, se arată într-un raport al ANA. Eurobarometrul arată că, anual, aproximativ 33.000 de români mor din cauza consumului de tutun. ALTE ACŢIUNI

Curs interactiv de renunţare la tutun, amenzi pentru fumat pe stradă Asociaţia studenţească Amicus şi Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie vor organiza tot astăzi o altă campanie, „România renunţă la fumat“, în care vor fi afişate 20.000 de postere şi vor fi împărţie un milion de pliante. Dacă fumaţi astăzi pe stradă, riscaţi să fiţi fluierat şi amendat. Zeci de tineri vor merge pe străzi „înarmaţi“ cu un fluier şi vor „amenda“ cu un fluierat scurt orice român văzut că-şi aprinde o ţigară sau cumpără un pachet de ţigări. Cei care doresc să se lase de ţigări sunt invitaţi să încerce cursurile interactive gratuite de renunţare la fumat prin accesarea site-ului www.fumat.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News