Masivul Parâng, în vizorul echipei Ridzi-Udrea

Masivul Parâng, în vizorul echipei Ridzi-Udrea

HUNEDOARA. Proprietarii terenurilor de pe versantul Slima acuză autorităţile din Petroşani că fac presiuni pentru a le lua pădurile ca să amenajeze o staţiune de schi.

Mai multe familii din satul Jieţ, proprietare a 200 de hectare de teren pe versantul Slima din Parâng, acuză autorităţile locale din Petroşani şi Petrila că pregătesc un tun imobiliar în zonă, prin iniţierea unui proiect de amenajare a unei staţiuni de schi. Un semn de întrebare pentru ele este acela că iniţiatorul proiectului este primarul PDL din Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi (PDL).

Soţia lui, Monica Iacob Ridzi este ministru al tineretului şi sportului, iar colega ei de guvern, Elena Udrea (ministru al turismului) a declarat deja, public, în mai multe rânduri, că va aloca câteva zeci de milioane de euro pentru această staţiune. Pe săteni nu proiectul în sine îi supără, ci faptul că auto rităţile l-au demarat fără a-i consulta, ba, mai mult, i-ar fi ameninţat că vor fi expropriaţi. Vechi relaţii de prietenie

Proiectul staţiunii de schi în Parâng este presărat cu o serie de coincidenţe. A fost iniţiat de primarul Tiberiu Iacob Ridzi (PDL), soţul ministrului turismului şi sporturilor, Monica Iacob-Ridzi. Iar sprijinul financiar necesar demarării proiectului a fost promis în mai multe rânduri de colega de cabinet a doamnei Ridzi, ministrul turismului Elena Udrea. Deşi, iniţial, a avansat o sumă de câteva zeci de milioane de euro, ministrul turismului, prin vocea purtătorului de cuvânt, a fost ieri mai rezervat în ceea ce priveşte finanţarea. „Proiectul Parâng este încă în stadiul de evaluare.   Nu s-a luat nicio decizie încă privind sumele care vor fi alocate anul acesta. Dar în mod cert va primi finanţare din partea ministerului. În câteva zile se va decide exact despre ce sume este vorba”, explică Ştefan Lungu, purtător de cuvânt al Ministerului Turismului. De altfel, între familia Ridzi şi Elena Udrea există o veche relaţie de prietenie. În campania electorală, Elena Udrea a fost la Petroşani pentru a-l susţine pe Tiberiu Iacob Ridzi. Hotar administrativ schimbat în secret Proprietarii terenurilor de pe versantul Slima susţin că pământul lor a intrat dintr-odată în atenţia unor grupuri de interese, care fac presiuni politice pentru a-l lua cu orice preţ. „Din cauza interesului pe care îl au primăriile Petrila şi Petroşani pentru muntele Slima, cele două comisii de retrocedare a fondului funciar au comis o serie de ilegalităţi încă de la începutul activităţii lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Edilii, sfidând legea, au convenit printr-un protocol semnat în 2004 schimbarea hotarului administrativ, demers care legal se putea face prin referendum cu acordul proprietarilor de drept”, susţine Dimitrie Jura, preotul paroh din cătunul Jieţ. Acesta mai spune că, în ultimii ani, a făcut nenumărate demersuri pentru a arăta ilegalităţile legate de strămutarea proprietarilor de pe amplasamentele lor în alte zone net inferioare.   „Dacă s-ar face acum o expertiză, s-ar putea vedea că în Slima rămân suprafeţe de teren fără proprietar, cu care băieţii deştepţi s-ar putea împroprietări cu acte în regulă, după regula lor”, conchide părintele Dimitrie Jura. În prezent, preţurile pe metru pătrat de teren sunt între 50 şi 80 de euro, potrivit agenţilor imobiliari. „Nu contează al cui e terenul” Localnicii din Jieţ se mai plâng şi de faptul că există o adevărată secretomanie în jurul acestui proiect, despre care autorităţile locale din Petroşani spun că nu are un amplasament bine conturat.

„Oamenii au dreptate şi preotul satului într-un fel are dreptate pentru că nimeni nu a discutat cu ei încă, dar nu ştim ce se va întâmpla acolo. Nimeni nu vrea să le ia terenurile, ci, dimpotrivă, terenurile le vor fi puse în valoare. În momentul în care vom cunoaşte locul exact, atunci vom discuta cu ei şi vom negocia”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Declaraţie contrazisă însă de faptul că a plătit nu mai puţin de 5,3 milioane de lei pentru studii privind această staţiune şi a depus proiectul la Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, pentru obţine rea avizelor necesare.

Iar interesul pentru binele proprietarilor din zonă este contrazis de afirmaţiile reprezentanţilor administraţiei locale, potrivit cărora terenurile respective vor fi expropriate. „Nu contează al cui e terenul. Va fi o hotărâre de guvern ce va reglementa preţul minim şi preţul maxim”, le-a spus localnicilor Lucian Dragomir, şeful Serviciului de cadastru din Primăria Petroşani. 

"Dacă s-ar face acum o expertiză, s-ar vedea că în Slima rămân suprafeţe de teren fără proprietar, cu care băieţii deştepţi s-ar putea împroprietări după regula lor."  Dimitrie Jura preot paroh în satul Jieţ 

ILEGALITATE   Defrişări într-o arie protejată Potrivit proiectului, 80 de hectare de pădure, din care 30 de hectare într-o arie protejată, vor trebui defrişate pentru a construi instalaţiile de transport şi pentru a amenaja pârtiile de schi. „În document se are în vedere defrişarea a 79 de hectare de pădure, din care 30 de hectare sunt în aria protejată. Suntem în faza de verificare, după care documentaţia va fi înaintată Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Procedura este la început şi nu mă pot pronunţa în ceea ce priveşte impactul asupra mediului”, afirmă Elena Bădescu, şeful APM Hunedoara. EXECUTANT

Firmă subordonată consiliului local

Lucrările de amenajare a staţiunii de schi din Parâng vor fi realizate de societatea comercială Piatra Rus, înfiinţată în 2008, cu scopul de a dezvolta domeniul schiabil din zonă. „Societatea are ca acţionar unic consiliul local. Nu sunt alţi acţionari, e o societate aflată în subordinea primăriei”, spune consilierul Adrian Rus. Valoarea totală a investiţiei este de 80 de milioane de euro. Jumătate din sumă va fi destinată construcţiei unei telegondole, iar restul pentru dezvoltarea staţiunii montane Parâng.