Evenimentul Zilei > Social > Mașina senatorului Adrian Păunescu, confiscată la Tiraspol? | Memoria EVZ
Mașina senatorului Adrian Păunescu, confiscată la Tiraspol? | Memoria EVZ

Mașina senatorului Adrian Păunescu, confiscată la Tiraspol? | Memoria EVZ

Emoții mari în România, după ce o mașină a Senatului a fost confiscată la Tiraspol. Evenimentul se petrecea în februarie 1994, în timp ce în Republica Moldova se desfășurau primele alegeri pluraliste.

 Atunci s-au comis abuzuri mari, iar trimișii speciali ai EVZ la alegeri, jurnaliștii Cornelia Munteanu și Dan Burlac, au relatat că autoturismul senatorului Adrian Păunescu a fost confiscat de către KGB-ul din Tiraspol. Pentru a reține automobilul, grănicerii transnistrieni invocaseră neregularități la actele mașinii, deși aceasta fusese acreditată pentru deplasare. Ambasadorul român aflat la Chișinău, Marian Enache, a făcut toate demersurile diplomatice necesare, dar în zadar. După 24 de ore de coșmar, șoferul mașinii senatorului Păunescu a fost eliberat, iar el a povestit că nu i s-a permis să dea niciun telefon, dar și că a fost întrebat cu insistență despre pasagerii mașinii.

Jurnaliștii au relatat și că redactorul șef al secției „Actualități” al televiziunii Moldova a fost bătut cu bestialitate și avea o gravă comoție cerebrală.

INFO

Transnistria își declara autonomia în 1991, iar Tiraspolul, un oraș cu o populație de cca. 135.000 de locuitori, devenea capitala și centrul administrativ al regiunii separatiste „Republica Moldovenească Nistreană”. Timp de 25 de ani, situația a continuat să fie tensionată în zonă, mai ales după ce liderii separatiști au decis alipirea la Rusia. De curând, autoritățile din Transnistria au făcut primul pas pentru aderare, iar liderul de la Tiraspol a semnat un decret prin care cere armonizarea legislatiei locale cu cea rusă.

CV

Redactorul Dan Burlac, bursier la „Regie” la Paris, a fost corespondentul EVZ în anii ’90. În prezent, s-a stabilit definitiv în Franța și este critic de teatru și film.