Masacrul migranților: 64 de morți, mulți sunt copii. Polemici privind declarațiile ministrului Piantedosi

Masacrul migranților: 64 de morți, mulți sunt copii. Polemici privind declarațiile ministrului Piantedosi Sursa foto: EPA

Munca salvatorilor continuă fără încetare, în încercarea de a găsi persoane încă în viață, chiar dacă speranțele încep să scadă, la 48 de ore de la naufragiul bărcii pline cu migranți în largul mării la Steccato di Cutro, în provincia Crotone, din Calabria. Marea continuă să restituie trupuri neînsuflețite: luni după-amiază a fost recuperat corpul al unei fete de 14 ani.

Victimele se ridică, astfel, la 64, inclusiv femei și minori. Însă, bilanțul ar putea fi mult mai dur: persoanele care se aflau la bordul ambarcațiunii vorbesc despre aproximativ 200 de migranți, dintre care 81 au fost salvați. Prin urmare, zeci de oameni ar mai fi încă dispăruți. O tragedie uriașă.

Procuratura din Crotone a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă și dezastru din culpă, dar și pentru favorizarea imigrației ilegale. Din relatările supraviețuitorilor și anchetatorilor, din aceste ore, ies la iveală elemente înfricoșătoare. "Cu aproximativ 4 ore înainte de impactul ambarcațiunii, unul dintre cei doi pakistanezi a coborât în ​​cală și ne-a spus că în trei ore vom ajunge la destinație – povestește un băiat -. S-a întors cu o oră înainte de accident, spunându-ne să luăm bagajele și să ne pregătim să coborâm, pentru că eram aproape ajunși. Dintr-odată, motorul a început să scoată fum, era mult fum și miros de ulei ars". "Am văzut că sirianul și doi turci au umflat o barcă de cauciuc și au fugit".

În semn de solidaritate cu victimele

În prezent, patru traficanți sunt arestați. De la CARA și de la spital, unde se afla unul dintre ei, au fost transferați la închisoare. Călătoria - tot din primele elemente obținute de anchetatori - i-ar fi adus o grămadă de bani: de fapt, fiecare pasager ar fi plătit 8.000 de euro buni pentru a ajunge în Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News

O zi de doliu a fost anunțată astăzi în Calabria "în semn de solidaritate" cu victimele, după cum a explicat președintele Regiunii, Roberto Occhiuto. La Palasport din Crotone a fost organizat un priveghi. Poliția a activat un serviciu pentru informarea familiilor și prietenilor care caută informații despre cei dispăruți. Cererile pot fi înaintate la adresa de email info.immigrazione.crotone@gmail.com și la numărul de telefon 0962/6636509. La cerere poate fi atașată o fotografie a persoanei despre care sunt solicitate informații și/sau o copie a documentelor și orice alte date utile pentru a facilita identificarea: de exemplu detalii personale, semne distinctive, culoarea ochilor și a părului, eventuale tatuaje.

O nouă tragedie pe mare readuce fenomenul migrației în lumina reflectoarelor și atrage critici asupra întârzierilor Uniunii Europene.

"Singura modalitate de a înfrunta această problemă în mod serios și uman este să oprim plecările și da, avem nevoie de o Europă care, pe lângă faptul că își declară disponibilitatea, să acționeze rapid și acesta este motivul pentru care, astăzi, am trimis o scrisoare Consiliului European și Comisiei Europene, pentru a cere ca ceea ce am discutat la ultimul Consiliu European să fie implementat imediat", a spus premierul italian, Giorgia Meloni.

Fraza ministrului de Interne, Matteo Piantedosi, potrivit căruia "disperarea nu poate justifica călătorii periculoase pentru viața propiilor fii", a stârnit un val de polemici.

"Este o palmă pentru victime", subliniază în cor opozițiile. "Un amestec de cinism și lipsă de respect, simt rușine eu pentru cel care le-a pronunțat", afirmă Angelo Bonelli, de la Verdi e Sinistra. Dur este și Gaetano Amato (M5S): "După el, vina este în întregime a celor care pleacă, ignorând motivele care duc la o alegere atât de riscantă. Potrivit noului secretar al Partidului Democrat, Elly Schlein, cel de la Crotone este "un alt masacru care apasă asupra conștiințelor celor care, în urmă cu câteva zile, au aprobat un decret, care împiedică salvările pe mare, atunci când ar fi nevoie de căi legale de intrare în Europa".

Ministrul Piantedosi răspunde: "Cred că tragedii ca acestea impun un mare respect pentru victime, dar mi se pare rușinos că există un nivel atât de ridicat de instrumentalizare".

După ce s-a întâlnit la Paris cu omologul său francez, Gérald Darmanin, ministrul de interne italian, Matteo Piantedosi, a făcut cunoscut că "am împărtășit intenții foarte interesante și proiecte comune de lucru și ne-am imaginat misiuni comune în țări de importanță fundamentală, precum Tunisia și Libia".

Cine este vinovat, de fapt

După întâlnirea față în față, ministrul francez a explicat – într-un mesaj pe Twitter – că "este esențial ca discuțiile europene să fie accelerate, pentru ca fluxurile migratorii să fie mai bine controlate". Și, apoi, a adăugat: "Drama care a avut loc în largul Italiei duminică subliniază urgența unei soluții".

"Atât timp cât bandele criminale vor controla rutele migratorii, persoanele vor continua să moară. Avem nevoie de rute sigure, ordonate și legale pentru migranți și refugiați", amintește secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Și trebuie să facem tot posibilul – continuă el – pentru a preveni pierderea de vieți omenești prin acordarea de echipe de căutare, salvare și asistență medicală, ca imperativ umanitar și ca obligație morală și legală".

"Este inutil să învinovățim Guvernul, Garda Financiară și Garda de Coastă. Este inutil să inversăm responsabilitățile, responsabilitatea revine criminalului care face trafic de ființe umane", atacă ministrul de Externe italian, Antonio Tajani, care l-a apărat și pe ministrul de Interne, Matteo Piantedosi: "A dat instrucțiuni pentru salvarea vieților pe mare, în timp ce Garda de Coastă și Garda Financiară au salvat mii de vieți pe mare, așa că atacurile sunt nedrepte", potrivit rainews.it

Jasmine Cristallo din Partidul Democrat (PD) arată cu degetul către prevederea Bossi-Fini, pe care o definește drept "o lege care favorizează acțiunile criminale, care nu permite sosirea în țară prin metode legale, și se întâmplă în toată Europa". Apoi, punctează: "Contrabandiștii sunt avantajați de acest tip de reglementări. Ceea ce i se poate atribui acestui Guvern este incriminarea ONG-urilor și tratamentul crud al minorilor. Regulile sunt utile, dar trebuie să fie umane".

"Guvernul italian ar trebui să meargă la Bruxelles, pentru a obține căi de acces legale, ordonate și sigure pentru refugiați, așa cum a propus secretarul general al Națiunilor Unite", subliniază europarlamentarul M5S, Laura Ferrara. "Din păcate, ministrul Piantedosi alege politica lozincilor și a demagogiei permanente".

 

(Traducerea Rador)