Masacrul din Koubeir, soldat cu 55 de morţi. Pericolul unui război civil în Siria este iminent, crede Ban Ki-Moon

Masacrul din Koubeir, soldat cu 55 de morţi. Pericolul unui război civil în Siria este iminent, crede Ban Ki-Moon

Pericolul unui război civil este "iminent şi real" în Siria, a avertizat aseară secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. În paralel, Consiliul naţional sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei, a cerut declararea de doliu naţional şi a invitat la manifestaţii astăzi, la o zi de la masacrarea a zeci de persoane, între care femei şi copii, la Al-Koubeir, în regiunea Hama, în centrul Siriei.

Anunţul privind acest nou masacru, la două săptămâni după cel de la Hula, a provocat o undă de şoc în rândul comunităţii internaţionale, care caută cu disperare să stopeze intrarea iminentă a Siriei într-un război civil. Observatorul sirian pentru drepturile omului a susţinut ieri că bilanţul masacrului de al Al-Koubeir ar fi de 55 de morţi, dintre care 18 femei şi copii. După cum a precizat un martor local, mai multe cadavre au fost găsite carbonizate. Ban Ki-moon a afirmat că "teroriştii trag foloase din haosul actual, iar mediatorul internaţional Kofi Annan a evocat premisele unui grup de contact internaţional asupra Siriei. Annan a declarat că această criză din Siria va deveni "necontrolabilă" dacă presiunea internaţională asupra Damascului nu va produce rapid rezultate, Secretarul general al ONU s-a exprimat aseară în faţa Consiliului de Securitate, reunit la New York pentru a discuta despre criza siriană în ziua următoare masacrului de la Al-Koubeir, în provincia Hama, unde 78 de civili au fost ucişi, potrivit opozanţilor regimului de la Damasc.

Oficialul ONU a precizat că arme grele, gloanţe perforante şi drone au fost folosite contra observatorilor ONU desfăşuraţi în Siria. Diplomaţii care au asistat la reuniunea cu uşile închise au afirmat că, potrivit lui Ban Ki-moon, această tactică a fost folosită pentru a-i forţa pe observatori să se retragă din regiunile unde forţele siriene au fost acuzate că efectuează atacuri.

Ne puteți urmări și pe Google News