Masacrul de la Treimsa:Atacul forţelor siriene a vizat dezertori şi militanţi

Masacrul de la Treimsa:Atacul forţelor siriene a vizat dezertori şi militanţi

Violenţele au făcut ieri alţi 115 morţi în Siria, unde observatorii ONU au afirmat că atacul de la Treimsa, care s-a soldat joi cu moartea a peste 150 de persoane, conform unei organizaţii nonguvernamentale siriene, a vizat locuinţe de dezertori şi militanţi.

UPDATE Forţele regimului sirian nu au recurs la elicoptere sau artilerie grea în timpul operaţiunilor de joi de la Treimsa, a precizat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sirian, Jihad Makdessi, negând existenţa unui "masacru" în localitatea din centrul Siriei. Armata "a utilizat transporturi de trupe de tip BMB, arme uşoare de tip RPG. Nu s-a recurs nici la avioane, nici la tancuri, nici la elicoptere, nici la artilerie", a declarat Makdessi. Membrii misiunii ONU care au mers la faţa locului au afirmat că atacul de la Treimsa, pe care opoziţia şi o parte a comunităţii internaţionale l-au calificat drept "masacru", pare să fi vizat grupuri şi locuinţe specifice, în majoritate de dezertori şi militanţi.

"Erau bălţi de sânge şi pete de sânge în părţi din mai multe case", a explicat într-un comunicat Sausan Ghosheh, purtătoarea de cuvânt a misiunii. Aceasta spune căau fost folosite numeroase tipuri de arme, în special de artilerie, mortiere şi arme uşoare.

Conform OSDH, peste 150 de persoane, dintre care zeci de rebeli, au fost ucise joi în bombardamente şi lupte la Treimsa. Însă, în opinia misiunii ONU, bilanţul este în continuare incer'.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regimul sirian, care a explicat vineri că a desfăşurat la Treimsa o operaţiune reuşită împotriva 'teroriştilor', a părut ieri mai hotărât ca oricând să zdrobească fiefurile rebele, în special în provincia Deraa (sud), punct central al mişcării de contestaţie lansată în urmă cu 16 luni.

În această regiune, elicopterele militare au bombardat Khirbet Ghazalé, apoi tancuri şi sute de militari au luat localitatea cu asalt înainte ca miliţiile pro-regim să percheziţioneze şi să incendieze casele abandonate de locuitori, conform OSDH şi unui militant la faţa locului.

Bombardamente intense au fost de asemenea auzite sâmbătă seară timp de aproape şase ore la circa 30 de km vest de Alep, un mare oraş din nordul Sirie, relatează un jurnalist AFP

Ieri, violenţele au făcut alţi 115 morţi, dintre care 50 de civili, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), care se bazează pe o reţea de militanţi şi martori şi care a evaluat la 250 bilanţul deceselor pentru ultimele zile.